Foto: Bildbyrån

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers anmäld till Riksidrottsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Efter en månad av tuff kritik valdes Johan Storåkers om som ordförande för Svenska Friidrottsförbundet i slutet av mars.

Men nu har han anmälts till idrottens ”högsta domstol”, Riksidrottsnämnden, för att ha brutit mot friidrottsförbundets och Riksidrottsförbundets stadgar.

– Vi vill få en oberoende prövning av detta, för vi är övertygade om att det har begåtts fel, säger Per Bäck, en av anmälarna.

SVT Sport har i flera omgångar rapporterat om stormen kring Johan Storåkers. Det började när det avslöjades att han, under sin tid som ordförande för Stockholms Friidrottsförbund, fått ut över 600 000 kronor – trots att uppdraget i grunden var ideellt, och att den övriga styrelsen inte var informerad om hans arvode.

Fakturorna hade stämplas som konfidentiella och rapporteringen väckte starka känslor i Friidrottssverige.

Men förbundets valberedning föreslog trots det att Storåkers skulle få förnyat förtroende som ordförande, och på årsmötet – då det inte fanns någon annan kandidat – valdes han om, trots att närmare 40 procent av de röstande ville skjuta upp valet.

Nu, drygt en månad efter Storåkers omval, har han anmälts till Riksidrottsnämnden, som fungerar som svensk idrotts högsta domstol.

Med i RF:s valberedning

De två anmälarna, Hammarby Friidrotts mångårige ordförande – tillika Midnattsloppets medgrundare – Ingvar Åström, och Per Bäck – som är före detta ordförande i Turbebergs FK och tidigare styrelseledamot i Stadionklubbarna – har anmält Storåkers för stadgebrott av såväl Svenska Friidrottsförbundet och Riksidrottsförbundets stadgar. Förutom sitt jobb som ordförande för förbundet är han också medlem av RF:s och Sisus valberedning, och faller därför under RF:s stadgar.

– För mig är det en hjärtefråga. Jobbar du ideellt så är det ideellt och inget annat. Dessutom är jag en sån som tycker att om det finns regler och paragrafer som man ska rätta sig efter, så måste man göra det. Det går inte att slira på det och tro att man ska klara sig undan, säger Bäck till SVT Sport, och fortsätter:

– Johan har ju sagt att han inte har gjort något fel, men det har ju aldrig blivit prövat. Därför är både jag och Ingvar ense om att vi vill få det här prövat av en oberoende instans, för vi är övertygade om att det har begåtts fel.

”Viktigt för svensk idrott”

Bäck är noga med att påpeka att det inte handlar om någon häxjakt på just Storåkers.

– Det här är ju egentligen väldigt viktigt för svensk idrott: Att man inte kan bete sig på det här sättet. För då har vi en situation där man kan anställa folk, och sen be den som man anställt att den ska betala ut pengar för ett jobb som man inte ska ha betalt för. Vi värnar om det ideella och tycker att det är grunden för hela den svenska idrottsörelsen, säger han, och utvecklar vidare:

– Det blir ju nästan ett hån mot de som jobbar och kanske lägger ner mer än 30-40 timmar i veckan, när en person gör på det här sättet. Och sen sopas det under mattan.

”Lagt ner oerhört mycket tid”

Johan Storåkers har tagit del av anmälan och ska lämna ett svar till Riksidrottsnämnden. Han vill inte kommentera den specifika kritiken, men säger:

– Man får respektera olika åsikter, inklusive Per Bäcks och Ingvar Åströms. Jag har förvisso fått betalt för vissa operativa uppgifter, vilket framgått av rapporteringen i det aktuella ämnet. Men jag har också, under hela mitt liv inom friidrotten, lagt ner oerhört mycket tid på ideellt arbete.

Han har tidigare sagt att han har lärt sig en läxa efter det inträffade.

– Vi skulle ha varit mer transparenta och öppna med de här operativa uppdragen, sade han exempelvis till SVT Sport i mars.

Paragraferna som Storåkers anmälts för

Svenska Friidrottsförbundets stadgar

Kapitel 1 1 § – Friidrottens och idrottens värdegrund

I idrottens värdegrund står det bland annat  rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att följa överenskommelser och leva efter god etik och moral. Detta inkluderar bland annat att aktivt arbeta mot doping, matchfixing, osund ekonomi och annat fusk samt mot mobbing, trakasserier och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Kapitel 2 3 § – Arbetstagares valbarhet

Arbetstagare inom SFIF och SDF får inte väljas till ledamot av förbundsstyrelsen eller SDF-styrelse eller valberedning eller vara revisor i dessa förbund eller till Disciplinnämnden.

Riksidrottsförbundets stadgar

Kapitel 1 1 § – Friidrottens och idrottens värdegrund

I idrottens värdegrund står det bland annat  rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att följa överenskommelser och leva efter god etik och moral. Detta inkluderar bland annat att aktivt arbeta mot doping, matchfixing, osund ekonomi och annat fusk samt mot mobbing, trakasserier och våld såväl på som utanför idrottsarenan.

Kapitel 3 1 § – Arbetstagares valbarhet

Arbetstagare inom RF, Distrikt, SF, SDF, SISU, SISU:s distriktsförbund, förening och IdrottsAB får inte vara revisor eller revisorssuppleant i RF, Distrikt, SF, SDF, eller väljas till ledamot av valberedning i organisation av vilken denne är anställd.

14 kap Bestraffningsärenden 2 § Punkt 15

Bestraffning kan ådömas den som inom ramen för idrottslig verksamhet gjort sig skyldig till ekonomisk oegentlighetsom allvarligt skadat idrottens anseende.

14 kap Bestraffningsärenden 2 § Punkt 11

Bestraffning kan ådömas den som utbetalt eller låtit utbetala eller mottagit ersättning, vilken är större än vad som är tillåtet enligt de regler som utfärdats av vederbörande SF.

14 kap Bestraffningsärenden 2 § Punkt 13

Bestraffning kan ådömas den som uppträtt på sådant sätt att idrottens anseende därav skadats eller uppenbarligen kunnat därav skadas.

14 kap Bestraffningsärenden 2 § Punkt 16

Bestraffning kan ådömas den som på annat sätt underlåtit att rätta sig efter vad som ålegat vederbörande enligt dessa stadgar eller enligt av idrottsorgan utfärdade bestämmelser eller fattade beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.