Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sifan Hassan vann den våldsamma duellen med Faith Kipyegon i försöket på 5 000 meter. Foto: TT

Udda scenerna i försöket: Hassan och Kipyegon i vild spurt om segern

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnorna Faith Kipyegon och Sifan Hassan hade en vild spurtuppgörelse om segern i det andra försöket på 5 000 meter, detta trots att de åtta bästa gick vidare till finalen.

– Det var viktigt för mig, säger Hassan som drog det längsta strået, enligt AP.

Sifan Hassan, som alltid brukar ligga långt bak i fältet, valde en helt annan taktik och var uppe och drog och blåkörde på slutet. Hon pressade sig före Kipyegon, som vann 1 500 meter och har satt världsrekord både på den distansen och 5 000 meter den här säsongen, och vann med två hundradelar till godo på 14.32,29 – tider som aldrig setts i ett försök (eller semifinal om man så vill).

Det hade räckt med att springa på 15.06 för att ta sig till final.

Friidrotts-VM

– Hon ville vinna och jag tänkte om det här är viktigt för dig så är det viktigt för mig också, säger Hassan som erkänner att hon är beroende av att känna smärta – och blev rikligt belönad denna kväll.

Hassan hade innan kvällens lopp även deltagit i 10 000 meter, föll i ledning på upploppet, och 1 500 meter där det blev ett brons.

”Vi pressar varandra över gränserna”

Kipyegon njöt av den udda duellen redan i ett försök och var inte sen att tacka för dansen.

– Det är så häftigt att ha den här rivaliteten med Sifan. Vi har tävlat mot varandra så länge och är bra vänner. Vi pressar varandra över gränserna och det är perfekt. Det är vad idrott handlar om.

Svenska Sarah Lahti kände av luftrörsproblem och kom aldrig till start.

Finalen på 5 000 meter avgörs på lördag.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet