Woods satsar på virtuell golf: ”Stort steg in i framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Tiger Woods och Rory McIlroy vill råda bot på måndagarnas golfabstinens.

På köpet hoppas stjärnduon locka en yngre publik.

Det nya, delvis virtuella tävlingsformatet väntas ha premiär i januari 2024.

Woods och McIlroys nya koncept, under namnet TGL, lanserades på onsdagen, och det är en tävling som ska arrangeras i samarbete med PGA-touren.

Deltagarna kommer att vara bekanta ansikten för golffansen, men formatet är helt nytt.

– Det grundar sig i den traditionella golfen, men tar samtidigt ett stort steg in i framtiden, säger Mike McCarley, en av medgrundarna till Woods och McIlroys nystartade företag TMRW Sports, som ligger bakom satsningen, enligt AFP.

Inför livepublik

Det blir en delvis virtuell tävling som ska avgöras på en specialbyggd arena, exakt var är dock inte bestämt. De längre slagen kommer att ske mot en storbildsskärm, där tekniken får räkna ut ”nedslagsplats”. Närspelet, och puttarna på green, kommer däremot att ske på en uppbyggd bana och inför livepublik.

Själva spelupplägget är också nytt. Dels är det en lagtävling, där sex lag med tre PGA-spelare i varje, gör upp över 18 hål i ett tvåtimmarsformat anpassat för tv. Dels kommer TGL att spelas på måndagskvällar, först genom 15 gruppspelsomgångar och därefter med semifinal och final. Ligan inleds i januari och avslutas i april.

– Jag tror att det kommer att bli ett riktigt häftigt format. Både Tiger och jag är väldigt entusiastiska, säger Rory McIlroy enligt AFP.

Svår bilolycka

Nordirländaren tror också att tävlingsmodellen kan få ikoniska spelare som Tiger Woods att förlänga karriären. Den 15-faldige majorvinnaren skadade benen allvarligt i en bilolycka förra året och även om han gjorde comeback tidigare i år är en vanlig golftävling fysiskt utmanande för Woods.

– Vem vet när vi får se Tiger Woods spela golf nästa gång? Vi vet inte hur hans planer ser ut, vi vet inte hur hans kropp kommer svara. Men att på det här sättet ge honom möjligheten att fortsätta visa upp det han kan på bästa sändningstid på tv, utan att det sliter för mycket på hans kropp, det känns som ett väldigt bra sätt att uppta hans tid på, säger McIlroy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.