David Tomasek med storshow för Färjestad i straffdrama mot Rögle

Färjestad tog revansch på Rögle efter fjolårets slutspelsuttåg.

Superstjärnan David Tomasek var inblandad i alla målen i 4-3-segern.

– En bra seger mentalt för oss, säger han till SVT Sport.

Se Jonas Andersson om David Tomaseks show i spelaren ovan.

I fjol förlorade Färjestad åttondelsfinalen mot Rögle i SHL-slutspelet med klara 0-4 i matcher, fjolårets skyttekung David Tomasek hade vaknat på rätt sida och tänkte åtminstone inte låta det bli en femte raka förlust.

Första perioden blev mållös men den andra inledde rasande och det tog inte mer än en minut innan Lucas Ekeståhl Jonsson pricksköt in ledningsmålet för skåningarna.

Tomaseks show

Men sedan började Tomaseks show. I ett powerplay sköt han lite turligt på Joakim Nygårds skridsko som studsade in i mål, utjämnat i Karlstad.

Innan andra periodpaus såg Röglekaptenen Anton Bengtsson till att ge sitt lag en 2-1-ledning.

När Brady Ferguson med tio minuter kvar gör 3-1 till bortalaget via köksvägen trodde nog många att det var över, men som tidigare nämnt, Tomasek ville annorlunda.

Den tjeckiske VM-guldhjälten pricksköt in en reducering med mindre än fem minuter kvar. Med 2.33 kvar på klockan fick Färjestad en straff tilldelad och åter igen pricksköt Tomasek in pucken precis ovanför benskyddet på Christoffer Rifalk.

”Lite tur”

– Jag hade turen lite på min sida i dag. Att ligga under med 3-1 i sista var tufft. Men vi var tålmodiga och spelade vårt spel. En stor seger, säger Tomasek.

Förlängning väntade och det blev ett riktigt rallarslagsmål med chanser till höger och vänster utan mål och matchen gick till straffar. Noterbart är att med 55 sekunder kvar av förlängningen tvingades Max Lagacé ut skadad, in klev en ouppvärmd Damian Clara.

Men vad gjorde det? Clara spikade igen alla straffar utom en och Tomasek satte slutligen den avgörande straffen.