Ovan från vänster: SDE Shane Warschaw, Brynäs Magnus Carlsson, HV71 Lucas Frey, Göteborg Oscar Annell, Modo Björn Edlund. Nedre från vänster: AIK Jared Cippareone, Leksand Ulf Hedberg, Alana Blahoski, Madeleine Östling, Luleå Fredrik Glader. Foto: TT Nyhetsbyrån

De ska agera läkare vid match: ”Det låter helt orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att damhockeyspelare i större utsträckning drabbas av hjärnskakningar finns inget krav inom SDHL att ha en läkare på plats vid matcherna. I stället för att skärpa kraven är en av Svenska ishockeyförbundets lösningar att utbilda tränarna så de själva ska kunna göra den medicinska bedömningen. Något som majoriteten av tränarna i SDHL är kritiska till.

– Det låter helt orimligt att vi ska ta den bedömningen med tanke på hur lång utbildning det krävs för att bli läkare, säger Göteborg HC:s tränare Oscar Annell till SVT Sport.

Som SVT Sport tidigare rapporterat finns inget krav inom SDHL att ha en matchläkare eller ambulans på plats vid matcherna. Något som flera tränare i SDHL menar är ett stort problem för ligan.

– Tyvärr, så har inte vi någon sjukvårdskunnig på alla matcher. Det är så pass viktigt, framförallt det här med hjärnskakningar, att vi plockar av dem så fort det blir någonting och att de inte får spela mer så det är klart att vi ska ha en läkare, säger Brynäs tränare Magnus Carlsson till SVT Sport.

Utbilda ledarna

Enligt Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson kan utbildning av ledare vara en lösning som ska råda bot på hjärnskakningsproblematiken.

– Det handlar om att utbilda ledarna. Att de faktiskt ska kunna säga till sina spelare när de fått en smäll att ”nu spelar du inget mer, vi måste undersöka det här närmare”, säger han och fortsätter:

– Vi behöver titta på hur medicinsk bemanning på högsta nivå ska se ut men också vilket stöd kan vi ge till ledare längre ner i seriepyramiden. Det är orimligt att ha läkare på alla ishockeymatcher på alla nivåer i Sverige så det handlar om att ge ledarna det stöd som behövs.

”Ska inte vara upp till oss ledare”

Alla sex SDHL-tränare som SVT Sport har varit i kontakt med är kritiska till att själva vara de som ska göra den medicinska bedömningen på matcherna – men alla är även eniga om att en tänkbar utbildning kan vara behjälplig, dock i andra situationer än vid match.

– Det är väl alltid bra att få en utbildning men sen är ju frågan ändå om jag tycker att det är en sådan jättebra lösning egentligen. För man själv som coach har ju ett stresspåslag under matcherna som påverkar oss och så ska vi då göra en medicinsk bedömning, säger Leksands tränare Ulf Hedberg.

– Även om vi får en utbildning så> tycker inte jag att det är vårt jobb. Vi är tränare eller lagledare så jag tycker inte att det ligger på oss utan det ska vara en matchläkare på plats, säger Magnus Carlsson.

– Jag tror inte att det ska ligga på oss ledare att ta det medicinska beslutet om hur en person mår när vi inte har någon djupare utbildning i det, säger Modos tränare Björn Edlund.

– Det låter helt orimligt att vi tränare ska ta den bedömningen med tanke på hur lång utbildning det krävs för att bli läkare eller sjuksköterska i det här landet. Vi kan ju inte utbilda oss till det, jag tycker de kan fixa så det finns en sjukvårdare på plats i stället, det är ju det absolut bästa, säger Göteborg HC:s tränare Oscar Annell.

”Kan inte vara hjärndoktor”

Linköpings Madeleine Östling menar att det under en match inte finns tid till att, utöver tränarrollen, samtidigt agera läkare.

– Jag tror inte man kan vara både hjärndoktor och tränare på samma gång, då måste jag nog klona mig, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle inte känna mig något tryggare och jag tror inte att spelarna skulle känna sig mycket tryggare heller om jag får lära mig några knep.

Modos Björn Edlund håller med.

– Jag tror ingen av ledarna som står i båset har den tiden, det handlar om ett par sekunder som man kanske kan göra något, sedan pågår ju spelet – spelet stannar inte. Det går inte att lämna allting i fem minuter, säger Björn Edlund.

Tycker du att det är okej att förbundet kan ställa det kravet på er tränare?

Nej, och det hoppas jag inte att de gör heller. Vi ska ju efterlikna herrarna så mycket som möjligt, vi behöver ju inte uppfinna ett nytt hjul när hjulet som finns fungerar alldeles utmärkt. Jag skulle inte tycka om ifall det kom ett sådant krav, säger Östling.

Förbundet: ”De har inte den kompetensen”

När Svenska ishockeyförbundet och ordförande Anders Larsson får ta del av tränarnas kritik är han förstående kring deras resonemang.

– Jag kan på många sätt förstå, en tränares huvuduppgift är ju att fokusera på att coacha laget och utveckla spelarna. De vill ju fokusera på sporten och har inte den kompetensen eller det fokuset under en match, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.