Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicolina Pernheim Goodrich är guldfavorit i VM. Foto: SVT

Ny klassning gör Nicolina Pernheim Goodrich till guldfavorit

Uppdaterad
Publicerad

Nicolina Pernheim Goodrich är blind och satsar mot sitt femte Paralympics. Tidigare har hon tävlat mot konkurrenter som har en lättare synnedsättning än vad hon har. Men nu har judon klassats om och Pernheim Goodrich seglar i stället upp som favorit i mästerskapet.

– Det är jag inte så van vid, säger hon till SVT Sport.

När Nicolina Pernheim Goodrich i somras tävlade i EM var det i den nya klassen och då blev det guld. Matcherna var över inom en minut. Med sin mångåriga erfarenheten av att tävla mot svårt motstånd ligger pressen nu i stället på henne.

Hon är favoriten, hon som alltid varit underdog.

– Det är konstigt när man kommer till tävlingar och coacher från andra länder kommer och säger ”This is your Championship!” Det är jag inte så van vid, säger Pernheim Goodrich med ett skratt.

Förutom pressen som ett favoritskap innebär blir det även en utmaning att svenskan nu får möta flera nya motståndare i och med den nya klassen. Det är en svårighet eftersom Nicolina Pernheim Goodrich inte kan titta på videoanalyser. Andra får beskriva motståndarens tekniker för henne, men det bästa sättet att lära sig är att tävla mot dem.

– Jag hoppas få möta så många nya som möjligt, så jag kan förbereda mig för nästa tävling. Det är mycket lättare för mig att förbereda mig för matcher om jag kört mot dem någon gång. Sedan är det kanske inte optimalt att köra första gången mot dem på ett VM. Men det är ett Paralympics 2024 och det är det viktigaste.

Nicolina Pernheim Goodrich

EM-guld: 2009, 2011, 2013, 2022

VM: Tre stycken femte platser

Paralympics: 

Peking 2008: 5

London 2012: 7

Rio 2016: 5a

Tokyo 2020 (2021): 7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.