Tara Babulfath

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tara Babulfath om avstängningen: ”Tar straffet väldigt hårt” Foto: Bildbyrån/SVT

Tara Babulfath stängs av i tre månader för protesten under OS-semifinalen: ”Tufft”

Uppdaterad
Publicerad

OS-bronsmedaljören Tara Babulfath stängs av i tre månader.

18-åringen bestraffas för sina protester mot domaren under semifinalen i Paris.

– Det är tufft. Judo är det bästa jag vet och att åka utomlands på läger och tävla det är något jag lever för, säger Babulfath till SVT Sport.

Internationella judoförbundets disciplinnämnd har beslutat att stänga av Tara Babulfath i tre månader, mellan 30 juli och 30 oktober, med anledning av att hon inte lämnade mattan efter förlusten i OS-semifinalen.

Hon får dock behålla sin bronsmedalj och sin världsranking.

OS i Paris 2024

Nämnden har tagit hänsyn till att Babulfath inte visade aggression. Däremot ser man med allvar på att det skedde på en sådan stor arena som ett olympiskt spel innebär.

– Jag hade absolut inte reagerat som jag gjorde på en vanlig tävling, om det hade varit en Grand Slam, men nu är OS vart fjärde år. Det är så mycket som ligger bakom, ett mål man haft i fyra år som man jobbat konstant för, säger Tara Babulfath.

Protesterade mot domslut i semifinalen

Svenskan menar att hon protesterade för att hon kände att något inte stämde i semifinalen som hon förlorade mot trefaldiga världsmästaren Natsumi Tsunoda. Japanskan vann i förlängning efter så kallad golden score.

– Vad ska man göra? Att kliva av mattan och ha med sig känslan de här fyra resterande åren: ”Tänk om jag sagt någonting? Hade det gjort skillnad?” frågar sig Babulfath.

– Jag tror att jag hade haft svårt att gå vidare om jag inte gjort den protest som jag gjorde. Men det är ingenting jag kommer göra om i framtiden och jag har lärt mig den hårda vägen.

Avstängningen innebär att den specifika judoträningen blir begränsad.

– Jag får träna judo i min hemmamiljö, men jag får inte åka utomlands på läger. Däremot får jag vara utomlands och träna vilken annan sport som helst som löpning eller styrketräning. Det är judon som är straffet.

Från det att beslutet om avstängning har mottagits finns det möjlighet att överklaga beslutet inom femton dagar. Själv väljer Tara Babulfath att inte överklaga.

SVT Sport söker Internationella judoförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet