Tara Babulfath om risken för diskning i OS: ”Hade inte en aning”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tara Babulfath om risken för diskning i OS: ”Hade inte en aning” Foto: Bildbyrån/SVT

Tara Babulfath om risken för diskning i OS: ”Hade inte en aning”

Uppdaterad
Publicerad

Tara Babulfath tog Sveriges första OS-medalj i judo någonsin med sitt brons i Paris. Hon bärgade den historiska medaljen under stor dramatik med ett diskningshot hängande över sig.

– Jag hade ingen aning, berättar Babulfath i SVT:s Go'kväll.

I spelaren ovan utvecklar Tara Babulfath hur tankarna gick under den dramatiska semifinalen.

Det var i förlusten efter förlängning på golden score i semifinalen mot trefaldiga världsmästaren Natsumi Tsunoda som Babulfath ifrågasatte beslutet och bad om en videobedömning, som aldrig blev av.

OS i Paris 2024

Om Babulfath blivit diskad hade OS tagit slut där och det hade inte blivit någon bronsmedalj.

I judon råder järnhård disciplin och Babulfath stängdes i efterhand av i tre månader, en avstängning som hon avtjänar just nu och använder tiden till att att bygga upp sig. Avstängningen tar slut 30 oktober.

”Ville få en ärlig chans”

– Jag visste att det inte var populärt att protestera mot en domare men jag kände att det var fel. Jag ville få en ärlig chans, säger Babulfath.

Ett år före OS var Babulfath i konflikt med det svenska judoförbundet kring träning och tävlande och Förenade arabemiraten erbjöd henne att byta land.

– Det var jobbig och en tuff period. När jag i min första tävling efter det hörde den svenska nationalsången kände jag att jag gjort rätt och att det var det här som jag verkligen ville, säger Babulfath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet