Svenska Judoförbundets ordförande om Babulfaths avstängning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Judoförbundets ordförande om Babulfaths avstängning. Foto: Bildbyrån/SVT

Svenska judoförbundets ordförande om Babulfaths avstängning – tvingades be om ursäkt efter beteendet: ”Inte kul”

Uppdaterad
Publicerad

OS-bronsmedaljören Tara Babulfath, 18, stängs av i tre månader för sina protester.

Svenska judoförbundet fördömer beteendet och avslöjar att man inte utesluter fler påföljder.

– Jag personligen fick be om ursäkt inför det internationella förbundet, säger Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska judoförbundet.

Hör ordföranden om varför hon tror att beslutet blev som det blev – och att hon tvingades be om ursäkt – i spelaren ovan.

Det var under gårdagen som SVT Sport avslöjade att det internationella judoförbundets disciplinnämnd beslutat att stänga av Tara Babulfath i tre månader. Anledningen? Hon vägrade inledningsvis lämna mattan efter förlusten i OS-semifinalen.

OS i Paris 2024

– Å Svenska judoförbundets vägnar är vi lättade. I Paris hade vi en oro om att hon inte skulle få gå upp i bronsmatchen och nu hade vi en förväntan om att det kunde vara upp till sex månader och böter. Nu är det tre månader, i den bästa tiden efter OS där hon kan rehabilitera, säger Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska judoförbundet.

Fördömer beteendet

Pekkola poängterar att det är ”tråkigt” att Babulfath agerade som hon gjorde – men pekar också på hon är ung.

– Och med adrenalin och temperament så är det ingen bra kombination. Jag tror att det här blir en lärdom för alla ungdomar inom förbundet, eftersom vi är en värdegrundsbaserad idrott.

Hur kommer det svenska förbundet att agera? Kan det bli något straff från ert håll?

– Vi (förbundsstyrelsen och disciplinära kommittén, reds anm) har diskussioner och haft nära kontakt med föräldrarna, redan nere i Paris och under de här veckorna.

Så det kan komma ett agerande även från ert håll?

– Det återstår att se. Vi ska ta ett samtal och diskutera de kommande dagarna eftersom beslutet kom nyligen.

”En erfarenhet”

Hur uppfattar ni att Tara har tagit till sig det här?

– Det är en erfarenhet som jag tror att hon kommer att ha med sig resten av sin karriär. Just nu vill vi bara fortsätta fira medaljen för att det är något helt fantastiskt.

– Hon har fått all stöd och support. Vi har en nära relation, det underlättar. Vi inom svensk judo har också lärt oss att våra aktiva ska ha värdegrundsbaserade beteenden utomlands.

Tara Babulfath överklagar inte beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet