Alexander Bolsjunov vann den förkortade femmilen. Foto: Bildbyrån

Alexander Bolsjunov vann tremilen

Uppdaterad
Publicerad

Femmilen sköts upp och blev till en tremil.

De sena förändringarna hanterade Alexander Bolsjunov bäst som vann efter en rysare.

Ryssen säkrade därmed sitt tredje OS-guld i Peking.

Bara en timme innan den tänkta starttiden kom beskedet om att den klassiska femmilen sköts upp en timme. Dessutom blev det bara tre mil på grund av de hårda vindbyarna och kylan.

Förändringarna rörde upp känslor och kritiserades av flera åkare. Bland annat kallade britten Andrew Musgrave beslutet för ”ett jävla skämt”.

OS i Peking 2022

Bolsjunov starkast

Den som hanterade de nya förutsättningarna bäst var Alexander Bolsjunov.

Ryssen var med i täten loppet igenom och inför avslutningen gjorde han ett ryck och skapade en liten lucka till klungan bakom.

Ingen orkade gå med och Bolsjunov vann före landsmannen Ivan Yakimushkin och norrmannen Simen Hegstad Krüger.

– Bolsjunov hade kunnat vinna det här loppet på många olika sätt. Han valde att mala sönder dem med ett distinkt ryck sista kilometerna, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Därmed har Bolsjunov vunnit tre OS-guld i Peking. Han har dessutom ett silver och ett brons från mästerskapet.

Stark insats av Poromaa

William Poromaa blev bästa svensk och slutade på en imponerande nionde plats. 21-åringen hängde med tätklungan loppet igenom men orkade inte hänga med de sista kilometerna.

– Nytt fint lopp av Poromaa. Han har gjort flera av sina bästa lopp i livet under detta OS. Mycket imponerande, säger Anders Blomquist.

Näst bäste svensk blev Jens Burman på 16:e plats.

Övriga två svenskar, Calle Halfvarsson och Leo Johansson, var långt efter och körde i mål på 38:e respektive 39:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet