Enduroklassikern Gotland Grand National avgörs i helgen. Foto: TT

GUIDE: Allt du behöver veta inför Gotland Grand National

Uppdaterad
Publicerad

Över 3 000 enduroförare från 15 nationer intar Gotland under fredag och lördag.

Gotland Grand National avgörs på Tofta skjutfält för 38:e året i rad – och SVT sänder direkt.

Här kommer guiden med SVT-experten Lars-Göran Ståhls tankar om årets tävling.

Så körs tävlingen:

Fredag: Ungdomsklasser, Lilla GGN, motion, militär- och veteranklasser.

Lördag: Motionsklasser och elitklassen.

Favoriterna:

– Albin Elowson och Micke Persson är huvudfavoriter. Elowson har historiskt sett alltid kört bra på Gotland och dominerat i långloppscupen i år. Micke Persson är regerande GGN-mästare, och kom trea individuellt i Six Days. Han är verkligen i stöten. Utmanar gör främst Filip Bengtsson, som vann 2019, men har haft skadeproblem sedan dess. På damsidan tror jag det blir en kamp mellan Sandra Karlsson och Hanna Berzelius (mästare 2019), men även här blir det stenhårt, säger Lars-Göran Ståhl till SVT Sport. 

Där kan det avgöras:

– Ett stort avgörande är ändå starten. Kommer du iväg bra har du rena glasögon, slipper stenskott och hetsiga omkörningar. Det är viktigt att vara med bra på första varvet om du vill vinna. Det är svårt att köra ifatt om du kommer efter i början.

Största utmaningen:

– Fästet. Det är varierat runt hela banan. Det vita kalkberget är väldigt halt. Man måste vara mjuk i sina rörelser på hojen och välja bra däck. Det gäller att lyfta blicken för att ha koll på alla spår och åklinjer. Men också vara vaksam på stenar som kan rulla ut i banan. Vissa är stora som handbollar, och prickar man dem kan det vara kört.

Vädret:

Enligt SMHI:s prognos kommer det bli uppehåll på Gotland under hela helgen.

– Har stor påverkan på hela tävlingen. Det blir ett roligare race att kommentera och att titta på från sidan med torrare förare istället för en lergubbe eller lertjej.

Publikens återkomst:

– Publiken är tillbaka efter fjolårets coronasäkrade tävling utan publik, och är ett stort lyft för tävlingens inramning. Bara en sådan sak som att SVT:s reporter Maria Wallberg står i hästskon igen och intervjuar åkare och publik betyder mycket. 

GGN:s mest klassiska prov:

Hästskon: Anses som tävlingens mest spektaktulära parti. Av tradition enormt blött och lerigt. Sektionen är formad som en hästsko, därav namnet. För många förare slutar GGN i hästskon, när de kört fast i vattnet och leran. I torra upplagor av tävlingen har tankbilar körts till platsen för att fylla på med vatten.

Allhage myr: En lurig passage kort före målgång. Myren kan bli väldigt lerig och bjuda på sina överraskningar. 1987 tappade 80-talets svenske endurostjärna Sven-Erik ”Jösse” Jönsson segern bara 200 meter före mål, på just Allhage myr.

Berget: Den branta backen uppför det så kallade berget, med sin tajta vänstersväng. Här kan det vara riktigt halt på kalkstenen. Gäller att inte ta fel spår.

KLIPP: Regerande mästaren laddar upp på Gotland (27 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet