Hanna Lundberg var snabbast i sitt kvalheat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Lundberg om hur hon hanterade värmen i kvalet: ”Hade iskuber i sport-BH:n” Foto: Claudio Thoma / BILDBYRÅN

Stabilt medelkval av svenskarna i orienterings-EM

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson, Hanna Lundberg och Emil Svensk visade alla fin form när EM i Ungern inleddes. Trion vann sina respektive kvalheat inför lördagens medeldistans, som sänds i SVT.

– Det är jätteskönt att veta att man är med där uppe, säger Lundberg.

Tove Alexandersson lämnade sprint-VM i Edinburgh med två guld tidigare i somras. Nu är stjärnan på jakt efter medaljer i den miljö hon trivs allra bäst – skogen.

När EM i Ungern inleddes med medeldistanskval visade Alexandersson att formen håller i sig. Svenskan inledde kontrollerat men gjort ett litet misstag på nionde kontrollen när hon kom för långt ner i en sluttning och tappade tid mot Venla Harju, Finland.

Avslutningen var dock stabil och Alexandersson vann till slut heatet 28 sekunder före finskan.

Lundberg vann sitt heat

Hanna Lundberg gjorde ett misstag redan till första kontrollen men kom in i loppet och stod för en snabb avslutning. Även hon vann till slut sitt heat med 28 sekunder före norskan Andrine Benjaminsen.

– Det var kanske lite lättare än det som väntar i morgon men de hade tryckt ner kontrollerna väldigt bra så det var lurigt hela vägen in till kontrollerna, det gick att göra misstag, säger Lundberg till Svenska orienteringsförbundet.

Av de svenska herrarna gick det bäst för Emil Svensk, som vann sitt kval klart. I samma heat sprang Gustav Bergman och Max Peter Bejmer in som fyra och femma.

Och i morgon väntar alltså final i medeldistans, en tävling SVT sänder.

– Jag tror att det kommer bli jättesvårt och det är en terräng vi svenskar inte är vana vid. Det handlar om att vara på hugget från start och det kommer bli varmt, tufft, backigt och jobbigt. Det handlar verkligen om att orka vara fokuserad och tänka bortom de fysiska signalerna som skriker ”stopp, stanna!”, säger Hanna Lundberg.

Så sänder SVT från EM i Ungern

17 augusti
Medeldistans, 14.20-17.50 SVT1/SVT Play

18 augusti
Långdistans, 14.00-18.00 SVT1/SVT Play

20 augusti
Stafett, 14.00-18.00 SVT1/SVT Play

Kommentator: Jacob Hård
Expert: Josefine Heikka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.