Foto: Bildbyrån

Finska förbundets tuffa krav – paraidrottare som missar medalj måste betala

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska parafriidrottaren (synskadad) Ronja Oja tog hem ett brons i längd på friidrotts-EM i Berlin i år. Och tur var det – annars hade hon blivit tvungen att betala 900 euro (cirka 9500 kronor) i självrisk till friidrottsförbundet.

”Jag var inte nöjd med mitt resultat i längdtävlingen, men medaljen smakar gott. Nu kan jag slappna av då jag slipper betala självrisken. Jag sparade en nätt summa”, skrev Oja på twitter.

Sedan fick hon frågan om vad hon menade och svarade då:

”Friidrottsförbundet har fastställt en självrisk för para-EM på 900 euro, som bör betalas ifall man inte tar medalj.”

Då Yle pratar med det finländska friidrottsförbundets träningschef Jorma Kemppainen svarar han att självriskandelar har använts inom paraidrotten sedan VM 2011.

– Vi märkte då att kostnaderna per paraidrottare var jämförelsevis höga. Efter det har vårt mål varit att alla idrottare är på samma linje vad kostnaderna beträffar. Sedan dess har vi haft avgifter i samband med EM och VM-tävlingar för juniorer och paraidrottare, säger han.

Han menar ändå att det inte har påverkat vilka idrottare som deltar i mästerskap.

– Någon enstaka idrottare har kanske funderat på att inte delta. Men idrottarna har egna samarbetspartners och föreningar. I det stora hela har man kunnat arrangera det så att ingen varit tvungen att avstå från att delta, säger Kemppainen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.