Sverige sexa i fälttävlan – efter avslagen protest

Uppdaterad
Publicerad

Avslagen protest efter terrängritten.

Då missade Sverige en bronsmedalj och slutade sexa.

Vann gjorde Storbritannien, före Frankrike och Japan

Sverige lämnade in en protest efter att Sofia Sjöborg blivit tilldelad 15 straffpoäng i terrängritten. Protesten avslogs – något som blev direkt avgörande för Sverige i medaljjakten.

Hade protesten gått igenom hade det räckt till ett brons med 0,3 poängs marginal.

OS i Paris 2024

– Det är klart jag tycker de har gjort fel, de här ryttarna förtjänar mer än så, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT Sport.

Det blev istället en sjätteplats för Sjöborg, Frida Andersén och Louise Romeike som hade varit 0,30 poäng före Japan utan straffet.

– Ja, såhär nära en olympisk medalj har man aldrig varit så det är klart att det svider. Men vi kommer att vara så nöjda ändå, det här kommer ge ringar på vattnet, och jag hoppas att hästägare och sponsorer ser att vi är där med de små resurser vi har i jämförelse med de stora jättarna som är här, säger Frida Andersén.

Andersén bäst individuellt

Både Frida Andersén och Louise Romeike tog sig vidare till den individuella finalen. Andersén var felfri rakt igenom båda dagens rundor, precis som i terrängen igår.

– Det var helt otroligt, jag tänkte att det kan inte vara sant, jag kollade flera gånger på tavlan för att se att det stämde, så häftigt, säger Andersén som slutade tolva totalt.

Hon öser beröm över publiken och trycket på läktaren i Versailles.

– Alltså helt sjukt, jag har av aldrig varit med om något liknande, helt galet.

Även Louise Romeike avslutade med en felfri ritt vilket gav en 24:e plats individuellt. Sofia Sjöborg slutade på en 33:e plats.

Jung historisk

Guldet tog Tysklands Michael Jung, som därmed är trippel olympisk mästare individuellt, en historisk bedrift inom fälttävlan. Christopher Burton tog silver och Laura Collett brons.

– Det är en fantastisk känsla, Chipmunk var i en fantastisk form den här veckan och gav mig en fantastisk känsla hela vägen. Jag kan inte riktigt förstå detta, jag behöver nog lite tid, men det är en underbar känsla, säger Michael Jung till SVT Sport.

Missa inte SVT:s OS-magasin 22.05, i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet