Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seglarna Rebecca Netzler, i bild, och Julia Gross tog sig inte vidare till final i America's Cup. Foto: James Tomlinson / BILDBYRÅN

Finalmiss för svenskorna – fyra i semifinalen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska teamet är utslagna ur Womens America's Cup efter en fjärdeplats i dagens semifinal.
– Just nu känner jag mig helt tom, jag kan inte riktigt förstå att det är över. Allt det jobb vi har lagt in, alla timmar vi har gjort och vi nådde inte hela vägen, säger Julia Gross till SVT Sport.

Sverige gick in i dagens semifinalrace som kvaletta från grupp B, stärkta av fyra segrar i tisdags. Men drömmen att vinna titeln i tidernas första America's Cup för damer tog slut under fredagskvällen.

– Vi är fyllda av tomhet, besvikna och ledsna. Det har varit mycket tårar under kvällen. Vi kände oss redo och hade inte kunnat vara mer förberedda idag men ändå gick det inte vår väg, säger Rebecca Netzler.

America's Cup

Offensiv start

Sverige inledde offensivt i första racet och hade andraplatsen inom räckhåll men ett kostsamt misstag vid en av rundningarna gjorde att den svenska båten föll tillbaka till en sjätteplats.

Sverige kämpade för att komma tillbaka och ta viktiga poäng i jakten på ett finalavancemang, men hade det tufft och efter tre körda race stod det klart att finalplatsen ej längre var inom räckhåll.

– Just nu är jag otroligt besviken men jag vet att jag kommer titta tillbaka på det här och se hur otroligt stolt jag är över vårt lag och vad vi lagt in i det här, säger Gross.

Sverige avslutade med en andraplats och blev fyra totalt av de sex lagen i semifinal. Storbritannien och Italien knep finalplatserna och gör i morgon upp om segern i historiens första kvinnliga America's Cup.

– Vi har verkligen lagt in det hårda arbetet och det är synd att vi inte får fram det idag, säger Netzler.

Satsningen har pågått i över ett år

– Det finns också en sorg i att det är över och några tårar är för att det slut för den här gången. Men vi hoppas så klart att vi kommer att få göra det igen.

Satsningen mot America's Cup har pågått i över ett år. Med ett team på över 30 personer som jobbat målinriktat mot den historiska starten.

– Vi i laget har lärt oss så enormt mycket. Alla är väldigt meriterade seglare men har fått en inblick i en annan värld. Den professionella seglingsvärlden som inte har varit möjlig för kvinnor tidigare. Vi har nu fått en smak av det och vi alla vill ha mer och hoppas på det, säger Gross.

Så du hoppas på en ny start nästa år?

– Med den kunskapen vi har och det vi har jobbat för, så absolut framåt. Vi har inte legat sömnlösa om nätterna och tänkt på segling för bara den här veckan utan det här är längre än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

America's Cup

Mer i ämnet