Vilma Bobeck och Rebecca Netzler har medaljchans i OS. Foto: CHRISTOPHE SIMON

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler på bronsplats inför medaljracet i segling

Uppdaterad
Publicerad

Två segrar på fyra omgångar.

Nu har Vilma Bobeck och Rebecca Netzler skaffat sig ett kanonläge inför torsdagens medaljrace.

Den svenska seglarduon ligger på bronsplats i klassen 49erFX.

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler har svarat för en enastående upphämtning efter en tung inledning där duon ett tag låg på tolfte plats.

I dag vann svenskorna två omgångar och har skaffat sig ett fint läge inför morgondagen då medaljracet ska köras. De ligger på bronsplats – sju poäng efter Sarah Steyaert och Charline Picon, från Frankrike, som leder.

OS i Paris 2024

– Det känns bra. Vi hade våra favoritförhållanden idag och vi hade en otrolig båtfart i de två första racen. I det andra gick det något tyngre, annars är vi väldigt nöjda, säger Bobeck till seglarförbundets hemsida.

Dagens sista omgång var däremot ingen höjdare för Bobeck och Netzler, som kom på 18:e plats, men eftersom resultatet var det hittills sämsta så ströks det.

Medaljracet inleds 15.45 i morgon. De tio främsta gör upp om medaljerna. Vinner Sverige medaljracet så måste de ha Nederländerna på en fjärde plats, Frankrike som femma och dessutom måste Norge komma bakom Sverige om det ska kunna bli ett svenskt brons.

Så fungerar OS-seglingen

I klassen 49erFX ställer 20 lag upp, däribland svenska Rebecca Netzler och Vilma Bobeck.

En grundserie körs först över tolv race, där samtliga lag ställer upp. Placeringen man kommer på i varje heat räknas sedan som poäng. Lägst poäng vinner.

Exempel: Laget som vinner varje race får en poäng, och laget som kommer sist får 20.

Varje lag får sedan räkna bort sin sämsta placering. I Sveriges fall räknas 18 poäng bort, då det var det sämsta svenska resultatet.

Efter de tolv racen går de tio bästa vidare till ett avgörande medaljrace. Där avgörs allt, och dubbla poäng gäller. Ettan får två poäng, tvåan får fyra och så vidare. Ställning inför medaljracet:

1. Frankrike, 67 poäng

2. Nederländerna, 69 poäng

3. Sverige, 74 poäng

4. Norge, 76 poäng

(TT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet