Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorolog Pererik Åberg om vad brittsommar är.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är brittsommar? Foto: SVT

Vad är brittsommar?

Uppdaterad
Publicerad

Brittsommar är en skapligt varm, vindsvag och övervägande solig period som infaller under hösten. Namnet kommer av den heliga Birgittas dag, brittmässan, den 7 oktober.

En till sak som måste vara uppfylld för brittsommar är att den måste föregås av kyla för att räknas. Det ska alltså vara en ”sommaren kommer tillbaka”-känsla. Ofta används brittsommar mer allmänt för varmt och fint höstväder, men ska man vara noggrann måste det ske runt Birgitta-dagen den 7 oktober.

Foto: SVT

Det är sommarkänslan som räknas

Rent meteorologiskt är det sommar när vi har en dygnsmedeltemperatur över 10 grader. Men brittsommar handlar inte om strikta mätvärden, det är ”sommarkänslan” som är viktigast. Då går det inte att stirra sig blind på dygnsmedeltemperaturen. Vinden har stor betydelse. Exempelvis om det är 15 grader, soligt och vindstilla känns det betydligt mer som sommar än om det är 18 grader, mulet och rejält blåsigt.

Att just den 7 oktober skulle vara extra sol- eller värmebenägen har inget stöd i statistiken. Däremot är det kanske så att det i början av oktober är sista chansen att få 20-gradig värme. Dessutom blir dagarna allt kortare vilket i sin tur blir en naturligt stopp för sommarkänslan även om vädret är milt. Ser man på de olika landsdelarnas värmerekord för oktober är alla från den första tredjedelen av månaden:

I Götaland 24,5 grader i Oskarshamn den 9 oktober 1995,

i Svealand 22,8 grader i Eklången, Södermanland den 9 oktober 1995,

i södra Norrland 22,6 grader i Gävle den 4 oktober 1973

och i norra Norrland 19,8 grader i Piteå den 4 oktober 1945.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema höst

Mer i ämnet