Det blåser nästan alltid. Ibland mer och ibland mindre. I Sverige blåser det mer på höst- och vinterhalvåret än annars. Det är nu stormarna kommer….
Men varför får vi dessa stormar?
Jo, detta beror på att vi får allt större temperaturskillnader mellan den kalla luften i norr och den varma luften i söder. De största temperaturskillnaderna har vi under hösten och vintern och det är just mellan september och januari som stormarna är som vanligast. Denna tid på året är havet relativt varmt, i förhållande till den kyliga luften. När vattenånga från havet kondenseras frigörs energi som förstärker lågtrycken på deras bana mot Skandinavien.
Över Sverige letar sig vädersystem ofta in västerifrån och för att ett lågtryck ska fördjupas så pass att vi kan kalla det för en storm måste det ha rört sig ett tag över hav. Detta innebär att det ofta är södra Sverige som drabbas mest av dessa stormar, andra delar av landet är ganska så skyddade av bland annat fjällen. För att lågtrycket ska klassas som en storm krävs det att medelvindhastigheten under 10 minuter ska ligga på minst 24,5 m/s. Detta inträffar oftast vid kusterna och på Kalfjället i Sverige, och över land handlar det istället ofta om stormstyrka i vindbyarna.
En av de kanske mer kända stormarna som har drabbat Sverige är Gudrun 2005. Som mest uppmättes en medelvindshastighet på 33 m/s, vilket precis är ovanför gränsen för orkanstyrka.