Väderchatt
Richard • Ursäkta ett klent mattegeni! Mycket av års- och månadsstatistiken inom meteorologin bygger på att ta fram ett medelvärde. Men medelvärdet kan ge en skev bild av helheten. Detta kan ske om ett värde i uppsättningen är väldigt avvikande från de andra. Till exempel var det ett flertal mycket kalla vintrar under 1960-talet. Det påverkar jämförelsen av medelvärden för olika referensperioder när man ska ta fram normalvärden. Skulle man inte ha större nytta av att kunna ange medianvärdet för en månad, kvartal, ett år eller flera decennier?
Hej Richard,
Du har rätt. Medan medelvärdet är användbart för att ge en snabb överblick över genomsnittliga trender, är medianen ofta mer robust och representativ när det finns extrema värden. Därför kan medianen ge en mer rättvisande bild av typiska klimatförhållanden över längre perioder.
Anledningen till att medianen inte alltid används kan bero på tradition och standardisering inom vetenskapliga och tekniska fält, där medelvärdet länge har varit det etablerade måttet. Medelvärdet är också enklare att använda i många statistiska modeller och beräkningar, vilket gör det till ett praktiskt val i många sammanhang.
Helst skulle man alltså använda sig av båda begreppen.
mvh
Pererik
Johan • Kan vulkaner världen över påverka vädret vi har hos oss i Sverige?
Ja, stora vulkanutbrott kan påverka vädret i Sverige, men effekterna är ofta små och tillfälliga. Vulkanutbrott kan leda till förändringar i nederbördsmönster, där vissa områden får mer regn eller snö, medan andra blir torrare.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.