Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Andersson • Vad menar Nitzan med att det kommer mycket varm luft med lågtrycket på söndag?

Det är mycket varm luft i anslutning till lågtrycket på söndag, det är därför det kan bli extra intensivt i form av mycket regn.

Anonym • Nu när är solligan är uppe är den stora frågan om vi får regnligan även i år?

Vi får återkomma om detta!

Nyllet • På blixtkartor tycker jag mig se att det företrädesvis åskar i utkanterna av ett regnområde. Trivs inte åskan i hällregnet? Är det så att regnet avkyler "åskmotorn"?.

Det där varierar från situation till situation. Om du refererat till igår så bildades det mesta av åskan i eller på gränsen till den riktigt varma luftmassa som fanns i anslutning till lågtrycket.

Anne-Marie • Har en sjötomt lite norr om Sandviken. Ganska ofta regnar det över sjön men inte på land 5 meter från sjökanten. Varför?

Det är jättesvårt att svara på detta tyvärr.

Anders • Hei, jag undrar om Nitzans översikt över juli innebär att det generelt sett kommer att vara mer högrtycksbetonat i östra delarna av Sverige, alltså närmare högtryckets epicentrum?

Den enda översikt som presenteras är den för hela sommaren där juli endast diskuteras i ord. Alltså - ingen karta för juli. Det som beskrivs är alltså hur det förväntade storskaliga medlet för hela sommaren, dvs juni-augusti kan tänkas se ut och ellipserna (röda och blå streckade) är felmarginalerna i placering.

Det jag försöker förklara så bra jag kan är att vi under både maj och juni sett hur vädret kretsat kring det beskrivna basläget (lågtryck över de brittiska öarna och Nordatlanten och högtryck över nordöstra Europa). Utöver det hintar jag om att juli går i samma fotspår, just nu med mer övertag för lågtrycket och att det någon gång närmre mitten av månaden (kanske redan nästa vecka) verkar finnas tendens till mer högtryck. Än en gång någonstans över nordöstra Europa och Skandinavien det vill säga.

Exakt hur det blir går inte att säga. Det avgörs av detaljerna i väderutvecklingen. Det du beskriver är en av varianterna som kan uppstå inom ramen för samma väderregim.

Thomas • Om golfströmmen flyttade söderut i framtiden hur skulle det påverka sverige.

Då skulle inte lika mycket värme transporteras upp till oss och det skulle vi framförallt märka på vinterhalvåret. Skulle också påverka våra vädersystem som skulle ta andra banor och eventuellt förstärka effekten av den sydligare eller försvagade strömmen.

Johan M. • Jag tycker också ”risk för skyfalls liknande regn” är en stolpig och något motsägelsefull term.

Det låter nästan som att det är skyfall men ändå inte eller nästan skyfall - Som att skyfalls liknande är en etta o skyfall en tvåa.

Vore inte ”risk för skyfall Och kraftiga regnskurar” eller något liknande att föredra?

Hej Johan! Roligt att höra dina och andras tankar om begreppet skyfallsliknande regn. Får nog säga "SMHI varnar för skyfall" eller "kraftigt regn" framöver.

Anonym • Hur ser det ut med värme på kreta omkring 25-30 eller?

Snarare 30-35 beroende på var man befinner sig.

Anonym • Hej har en resa till kreta den 9 juli ser det ut att bli bra väder där?

Det är torrperiod på Kreta.

Planera semestern efter vädret • Jag och min man planerar att åka på roadtrip i juli . Förhoppningen är att vi ska kunna vara spontana och anpassa oss efter vädret (vi har familj i både Bohuslän och Norrbotten som vi vill passa på att besöka, ). Men nu ser det ut som att kommande veckor blir blöta och kalla i hela landet. Hur skulle ni som meteorologer tänka?

Det är inte alls säkert att samtliga veckor framöver blir blöta och kalla. Vet inte vad du tittar på för källa. Snarare kan det eventuellt slå om till högtryck och troligen varmt någon gång kring den 10 juli eller lite efter om de prognoser som vi har just nu står sig.

Sedan är det svårt att spekulera i hur länge ett sådant högtryckspräglat läge stannar och om det kanske ligger lite mer österut vilket kan ge ett mellanläge här som är svårt att hantera även på kort tidsskala. Beror på en rad olika faktorer.

När det gäller att planera efter väder i Sverige så är min erfarenhet att det tyvärr är ett lotteri. Visst kan man generalisera och säga att kusterna, speciellt på ostsidan, samt Öland och Gotland generellt är mer solsäkra, men det varierar ju också från fall till fall.

Om man vill planera längre fram, såsom de flesta gör så får man nog bara hoppas på det bästa. Kan man vara så pass flexibel att man kan bestämma från vecka till vecka så är det inte alls dumt.

Johan • Tror ni vi hamnar i ett läge med högtryck i öster som lågtrycken inte rår på. Utan istället svänger de upp mot skandinavien istället. Verkar så just nu i allafall

Det går än så länge mot ett lite ostligt orienterat högtryck runt 10 juli eller lite efter. Exakta detaljer får vi ta senare när vi ser att prognosen sätter sig lite mer.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.