Väderchatt
Richard • Ursäkta ett klent mattegeni! Mycket av års- och månadsstatistiken inom meteorologin bygger på att ta fram ett medelvärde. Men medelvärdet kan ge en skev bild av helheten. Detta kan ske om ett värde i uppsättningen är väldigt avvikande från de andra. Till exempel var det ett flertal mycket kalla vintrar under 1960-talet. Det påverkar jämförelsen av medelvärden för olika referensperioder när man ska ta fram normalvärden. Skulle man inte ha större nytta av att kunna ange medianvärdet för en månad, kvartal, ett år eller flera decennier?
Hej Richard,
Du har rätt. Medan medelvärdet är användbart för att ge en snabb överblick över genomsnittliga trender, är medianen ofta mer robust och representativ när det finns extrema värden. Därför kan medianen ge en mer rättvisande bild av typiska klimatförhållanden över längre perioder.
Anledningen till att medianen inte alltid används kan bero på tradition och standardisering inom vetenskapliga och tekniska fält, där medelvärdet länge har varit det etablerade måttet. Medelvärdet är också enklare att använda i många statistiska modeller och beräkningar, vilket gör det till ett praktiskt val i många sammanhang.
Helst skulle man alltså använda sig av båda begreppen.
mvh
Pererik
Julklapp i år? Mer vädertid! • Jag önskar att ni hade mer tid varje kväll i sändningen så att ni verkligen hinner prata väder med oss. Vi är så många som är intresserade och vi alla, många är om vi vill det eller inte beroende av vädret. Varje dag! Så varför inte mer väder? Tablån rymmer många timmar av allt möjligt men vädret räknar man med ska hinnas med på kort tid. Och då räknas man inte i timmar utan minutertid när det kommer till vädret. Konstigt sätt att se på vår önskan och behov att få veta mer om vädret. Därför önskas mer vädertid i era sändningar!
Ja, vi vill också ha mer tid för väder i våra sändningar.
Funderar på! • Hur långt kan ett lågtryck färdas innan det försvinner bort till ingenting?
Lågtryck kan färdas flera tusen kilometer och leva i några dagar till en vecka. De försvagas oftast när de når land eller kallare vatten. Hur långt de kommer beror på väderförhållanden som vindar och temperaturer.
mvh
Pererik
Västkusten och östkusten? • Är det lika blåsigt på västkusten som på östkusten?
Det beror på var du befinner dig. Det blåser oftast mer på västkusten än på östkusten i Götaland, du kan läsa mer om vinden här: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/sveriges-klimat/vind-i-sverige-1.31309
Ulla • Jag är intresserad och som många andra orolig över alla översvämningar och kyla/värme som vi tydligen får mer av i framtiden. Min önskan är därför längre rapporter och info om situationen. Ialla fall någon gång under veckan. Meteorologerna har så kort tid på sig under sändningen så dom knappt kan ta ett andetag….så vore det möjligt? Mvh Ulla
Jens • Jag bor i södra Norrlands kustland och uppfattat november hittills som en av de torraste och finaste starten någonsin, stämmer det eller bara en känsla? Inte en droppe regn än. Anmärkningsvärt.
Hej! Ja, det har varit mycket torrare och ett par grader varmare än normalt i Gävleborgs län hittills i november.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.