Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Maj • Alla vet ju att sommarens fastlåsa skitväder och klena högtryck beror på värmen i Europa som bara pumpar in mer värme och matar regn över oss . Varför inte bara erkänna det ?

Det du glömmer här är att vädret på hela jorden hänger ihop. Det väder vi upplever och hur det beter sig hänger ihop med ett samspel mellan vädersystem på den globala skalan. Värmen i Europa är en del av det systemet också, men det betyder inte att det är den direkta orsaken till att det ser ut som det gör. Och det är heller inte så fastlåst - än. Vi får se hur det utvecklar sig i juli. Mycket kan hända.

CA • Jag ska till Franska rivieran om en och en halv vecka och hoppas på att det inte blir alltför varmt.
Just nu ser det skapligt ut men kan ni säga något om hur vädret utvecklar sig där nere? Hur långt i förväg kan man se innan extremvärme kommer? Vill minnas att värmen som kom till Sverige i juli -22 kom väldigt plötsligt i prognoserna.

Det beror på, men prognoserna är bara bra ca 5 dygn framåt, tendenser kan man se längre men det är inte alltid extremer fångas upp precis som du säger.

Birgitta • Kommer vi få några rester av orkanen Beryl senare i Sverige?Trevlig sommar!

Det ser inte ut så, orkanen drar in mot Mexiko innan den dör ut.

Ska det åska på fredag i västerås • Ska det åska på fredag i västerås

Det finns risk/chans för åska under fredagen.

Erica • Hej, jag ska fjällvandra med start i helgen och några dagar framåt. Finns det något område där man kan slippa regnet enligt prognoserna?

Nä, regn får du räkna med oavsett var du vandrar.

Anders • Hejsan, jag undrar varför det görs 10dygnsprognoser?Dom stämmer ju nästan eller i princip aldrig, alltså det är ju oftast så att dom inte ens är riktgivande utan fullständigt bananas.Flera gånger i sommar har jag kunnat se det nionde eller tionde dygnet med sol och 23 grader eller med regn och blåst och när väl den dagen infinner sig är det precis tvärtom.
Därav min fråga.

Om du menar automatiska ortsprognoser för 10 dygn så kan man verkligen ifrågasätta det. Inte minst när det handlar om lokala regnskurar, då ortsprognoser inte ens på kort skala är att lita på.

Att däremot visa mer övergripande väderutvecklingar för kommande 10 dygn såsom vi gör på torsdagar är däremot relevant för att få en hint om kommande väderutveckling.

I vår serie med prognoskartor har vi alltid minst 5 dygn framåt, så kolla där om du vill få bättre förståelse för väderutvecklingen framöver än vad en automatisk ortsprognos kan ge: https://www.svt.se/vader/vader-idag

Richard • Hej! Jag läste att juni kan bli kyligare än maj i delar av Västsverige. Hur blev det? Vill även minnas att juli förra året blev svalare än juni. Det kan väl inte vara så värst vanligt med sådana här avvikelser?

Lokalt blev det så, se https://www.svt.se/vader/juni2024

Det blev så eftersom maj var extremt varm medan juni nära normal.

Anonym • Nu när är solligan är uppe är den stora frågan om vi får regnligan även i år?

Vi får återkomma om detta!

Nyllet • På blixtkartor tycker jag mig se att det företrädesvis åskar i utkanterna av ett regnområde. Trivs inte åskan i hällregnet? Är det så att regnet avkyler "åskmotorn"?.

Det där varierar från situation till situation. Om du refererat till igår så bildades det mesta av åskan i eller på gränsen till den riktigt varma luftmassa som fanns i anslutning till lågtrycket.

Anne-Marie • Har en sjötomt lite norr om Sandviken. Ganska ofta regnar det över sjön men inte på land 5 meter från sjökanten. Varför?

Det är jättesvårt att svara på detta tyvärr.

Anders • Hei, jag undrar om Nitzans översikt över juli innebär att det generelt sett kommer att vara mer högrtycksbetonat i östra delarna av Sverige, alltså närmare högtryckets epicentrum?

Den enda översikt som presenteras är den för hela sommaren där juli endast diskuteras i ord. Alltså - ingen karta för juli. Det som beskrivs är alltså hur det förväntade storskaliga medlet för hela sommaren, dvs juni-augusti kan tänkas se ut och ellipserna (röda och blå streckade) är felmarginalerna i placering.

Det jag försöker förklara så bra jag kan är att vi under både maj och juni sett hur vädret kretsat kring det beskrivna basläget (lågtryck över de brittiska öarna och Nordatlanten och högtryck över nordöstra Europa). Utöver det hintar jag om att juli går i samma fotspår, just nu med mer övertag för lågtrycket och att det någon gång närmre mitten av månaden (kanske redan nästa vecka) verkar finnas tendens till mer högtryck. Än en gång någonstans över nordöstra Europa och Skandinavien det vill säga.

Exakt hur det blir går inte att säga. Det avgörs av detaljerna i väderutvecklingen. Det du beskriver är en av varianterna som kan uppstå inom ramen för samma väderregim.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.