Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Anders • Hejsan, jag undrar varför det görs 10dygnsprognoser?Dom stämmer ju nästan eller i princip aldrig, alltså det är ju oftast så att dom inte ens är riktgivande utan fullständigt bananas.Flera gånger i sommar har jag kunnat se det nionde eller tionde dygnet med sol och 23 grader eller med regn och blåst och när väl den dagen infinner sig är det precis tvärtom.
Därav min fråga.

Om du menar automatiska ortsprognoser för 10 dygn så kan man verkligen ifrågasätta det. Inte minst när det handlar om lokala regnskurar, då ortsprognoser inte ens på kort skala är att lita på.

Att däremot visa mer övergripande väderutvecklingar för kommande 10 dygn såsom vi gör på torsdagar är däremot relevant för att få en hint om kommande väderutveckling.

I vår serie med prognoskartor har vi alltid minst 5 dygn framåt, så kolla där om du vill få bättre förståelse för väderutvecklingen framöver än vad en automatisk ortsprognos kan ge: https://www.svt.se/vader/vader-idag

Marita Karlsson • Jag skulle vilja veta om er väderleken rapport är sannare än det som visas i väderleks apparna

Hej Marita! Det är svårt att jämföra. Man kan använda prognoserna i Rapport för att bättre förstå och tolka apparnas prognoser. En skur kommer inte alltid fram i appen, men en duktig meteorolog glömmer inte att prata om riskerna för skurar i rutan.

Marianne Wiberg • Ni pratar om varmare väder , inte här , det var maj men maj ska inte vara varm . har fått ha långkalsonger på mig och tjockjumper på mig , 5 grader och mindre på natten, fy va kallt vi har haft, jag tycker att vi går mot en vintertid,

Hej Marianne! Ojdå, det lät illa. Kan bli lite varmare senare nästa vecka. Håll ut!

Åsa • Varför är det så mycket regn nu och kallt. Skedde I samband med att vi klev in i juli månad. Vi bor i Vargön, strax utanför Vänersborg.

När kommer värmen igen? Sommaren å värmen kan ju inte vara slut än

Hej Åsa! Vi har hamnat i ett ostadigt väderläge med mycket lågtryck och skurar. Kan bli lite stabilare och varmare väder senare nästa vecka.

Annelie Gustafsson • Hej
Varför säger ni risk för regn. Ibland är det en möjlighet. Borde det inte heta att troligen kommer det att. Och vad innebär 50% alla tror det innebär att det är 50% möjlighet till regn. Eller innebär det mängden regn?
Fundersam.

Hej Annelie! Ibland säger vi risk och det är inte alltid rätt som du säger, men min bild är att vi ofta utesluter ordet för "kan bli" eller något liknande. 50% innebär sannolikheten för regn och inte mängden.

Petter • Tacksam för en kommentar kring juni och julivädret i Göteborg. De flesta dagar orkar temperaturen inte ens upp i 20 grader och ständig nederbörd. Endast enstaka dagar med uppehåll och 20 grader eller uppåt. Förra året var juli och augusti likadana. Detta kan väl inte betecknas som normalt? Varför är det så kallt, ostadigt och blåsigt minst 75 procent av tiden?

Hej Petter!
Det blir lätt så med ostadigt och blåsigt väder då vinden ligger på från vattnet. Det är dock svårt att förutsäga när vi hamnar i låsta väderlägen, både aveseende lågtryck ovh högtryck.

Mattias • Kan september snart komma räknas in som sommarmånad i södra Sverige?

Hej Mattias! Ofta är det meteorologisk sommar i september redan nu. Många platser i Sydsverige uppfyller definitionen under hela sex månader.

Richard • Jag spinner visare på tidigare inlägg här. Att somrarna faktiskt blivit lite varmare i snitt visst jag och att vintrarna i allmänhet är mildare är mer uppenbart. Det jag med flera upplever är dock att det sedan ett par decennier tillbaka blivit mindre omväxlande väder och mer fastlåsta lägen. Att väderregimerna numera styr under många veckor och ibland månader. Vad säger ni experter om detta?

Ja, det finns tecken som tyder på att vi kommer få lite mer fastlåsta väderlägen i vårt framtida väder.

Désirée • Hej! Jag upplever att årstiderna mer och mer suddas ut. Somrarna inte så somriga längre, och vintrarna inte så vintriga.
10 grade plus, mulet och sill skulle kunna beskriva både jul och midsommar.

Blir vintrarna varmare, somrarna kallare och årstiderna mindre distinkta eller är det jag som är ute och cyklar? Jag bor i södra Sverige.

Vädret varierar alltid. Just nu är det svalt och ostadigt, men får se hur årets sommar blir totalt när resten av juli och även augusti passerat. Det återstår att se.

Klimatförändringarna syns tydligast under december, januari och februari, men i snitt har somrarna (främst juli och augusti) blivit varmare om man jämför perioden 1991–2020 med 1961–1990.

Läs här om normalt årsväder och hur det har förändrats: https://www.svt.se/vader/normalt-arsvader

AnneMarie • Tydligen lär det finnas möjlighet att framkalla sk artificiellt regn med hjälp av "Cloud seeding", dvs bombardera moln med silverjodid (på ngt sätt). Har detta någonsin använts i Europa (alt. Sverige)? Skulle det kunna vara en möjlighet att använda metoden vid extrema vädertyper som för med sig extrem värme och torka, även på våra breddgrader?

Molnsådd används inte i Sverige, men det förekommer ibland på andra håll i Europa. Främst för att snabba upp nederbördsprocessen i skurar för att på så sätt försöka förhindra tillväxt av stora hagel (som kan ge stora skador på skördar m.m.).

Thomas • Finns det någon sanning i att en sval sommar ger en kall höst eftersom haven och landet inte har blivit uppvärmda.

Nej.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.