Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Thomas • Store förändringar i vädret mellan torsdag och fredag. Finns det risk för åskväder i norra bohuslän.

Så precist som norra Bohuslän går inte att säga, men det finns risk för åska när den svalare luften tar sig in och möter den varma luften.

Pinnat inlägg

Tyvärr går det inte att säga exakt hur det blir i juli. Någon fullständig månadsöversikt publiceras heller inte. Däremot en kort diskussion om juli och koppling till sommaröversikten från maj.

Tomten 🎅 • Finns de en förklaring till varför ni inte gör något månads prognos kommande månaderna dom är väldigt uppskattade ska jag säga 👍

Dels är det semestrar, men också att det är en del annat som vi behöver prioritera i höst.

Hans • Är Solligan viktad/kompenserad för den teoretiskt maximala soltiden per ort? I Kiruna är ju solen över horisonten längre tid än t.ex. i Ystad.

Hej Hans!

Detta är en fråga vi ofta får i samband med Solligan. Om det hade varit klart väder (eller mest klart åtminstone) i precis hela landet under hela perioden som Solligan pågår, så hade landets nordligaste delar där solen är uppe längre haft en "fördel".

Soltid räknas som den tid när strålningen är lika med eller överstiger 120 W/m^2. Det blir det inte om solen är skymd av moln. Det är alltså vädret som framförallt avgör soltiden.

Det är också därför som exempelvis Visby, Hoburg och Svenska Högarna ofta ligger högst på listan. De ligger väldigt havsnära där det generellt är soligare. Luleå har också en tendens att ligga högt ibland på grund av sin närhet till havet, men långt från alltid allra högst trots sin nordliga position.

David • Det var riktigt varmt i Gävle idag. Kändes som man var i tropikerna. Vid 13 tiden enligt SMHI mätstation för Gävle var det då 32 grader och kunde därav läsa av att det var 32.1 på termometern jag har i skuggan. Har ni något slutgiltigt värde på vad Gävle fick för maxvärde i temperatur idag?:). Skulle vara intressant att veta😃

Det var Uppsala (stationen inne i stan, ej flygplats) som toppade under fredagen med 32,0 grader. Gävle nådde som högst 30,3 grader. Det är varmt det med.

Andersson • Vad menar Nitzan med att det kommer mycket varm luft med lågtrycket på söndag?

Det är mycket varm luft i anslutning till lågtrycket på söndag, det är därför det kan bli extra intensivt i form av mycket regn.

Anonym • Kommer solligan att publiceras idag eller kommer den på måndag?

Solligan är publicerad.

Richard • Hej! Säsongens första tropiska cyklon ser ut att bildas över tropiska Atlanten. Det spås ju en rekordsäsong för orkaner i Atlanten i år. Ännu ett element att lägga in längre fram i prognoserna för vårt område?

Kan absolut påverka prognoserna. Både på Atlanten och i Stilla havet. Men det återstår att se hur.

Patrick • Hej! Såg på SMHI att det ska komma 47 mm regn på Söndag över Linköping. Är det verkligen sannolikt?

Svårt att säga i detalj, men det är en potentiell risk för stora regnmängder på det lågtryck som kommer på söndag. Mycket varm luft i anslutning till det.

Svalare • Hej! Som bekant ska det ju bli svalare nästa vecka. Kommer det bli som förra veckan eller är det fuktigare luft denna gång och mer inblandad värme? För tidigare har det ju varit rätt kylig och torr luft från norr. Spelar stor roll om det är 20 grader med torr kyligt luft från norr eller 20 grader fuktig luft.

Storskaligt sett kommer vi ha ett större lågtrycksområde väster om oss i nästa vecka. Det betyder luft från Atlanten. Luftmassan kan bitvis vara lite sval, men mest "ljummen" eller vad man ska säga. Svårt att säga så mycket om fuktigheten men det är inte den torraste luften direkt. Däremot kan byvinden dra på till och från och det kan förstås ge en kylande känsla.

Johan • Är det främst på sommaren som kallfrontar kommer in från söder och norr ifrån under höst, vinter och vår?

Kallfronter kan komma från alla väderstreck, men det vanligaste är de kommer från väster, nordväst eller norrifrån. Gäller hela året.

Maj • Alla vet ju att sommarens fastlåsa skitväder och klena högtryck beror på värmen i Europa som bara pumpar in mer värme och matar regn över oss . Varför inte bara erkänna det ?

Det du glömmer här är att vädret på hela jorden hänger ihop. Det väder vi upplever och hur det beter sig hänger ihop med ett samspel mellan vädersystem på den globala skalan. Värmen i Europa är en del av det systemet också, men det betyder inte att det är den direkta orsaken till att det ser ut som det gör. Och det är heller inte så fastlåst - än. Vi får se hur det utvecklar sig i juli. Mycket kan hända.

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.