Väderchatt
Peter Sundgren • Varför har det varit så snöfattigt i år i de svenska fjällen? Det är bara de norra och västliga fjällen, Hemavan och Riksgränsen som fått mycket snö. Är det jetströmmarna som styr hur lågtrycken dvs temperatur och nederbörd fördelas? Jag vill inte tro att det påverkats så snabbt och omfattande av klimatförändringar. Minna vintern 1973 så varade vintern i tre veckor där jag växte upp i Örnsköldsvik. Den här veckan 1996 var det lika lite snö i Luleå, där jag bor nu. Mvh Peter Sundgren
Intressant fråga. Vintern var visserligen mildare än brukligt, men inte extremt: Temperaturavvikelse dec24–feb25. Och i grova drag normal gällande nederbörden: Nederbördsavvikelse dec24–feb25.
Troligen har relativt normalt med snö ändå fallit under säsongen, men många perioder med töväder har gjort att snön sedan smält och sjunkit ihop, varvid snödjupet till stor del varit skralt.
Antalet ”nollgenomgångar” (tillfällen då temperaturen passer nollgradersstrecket) kommer öka i norra Sverige i framtiden så lär tövädersperioder ge snösmältning och snödjupsminskningar, så vintrar likt den gångna lär bli allt vanligare i framtiden. Men som med allt väder kommer det fortsatt också variera mycket från år till år. Det långsiktiga trenden är dock tydlig med fler tövädersperioder i norr under vintrarna.
Simon • Flera stora blixtrar på eran karta idag, dock inte en enda urladdning över hela Sverige. Hur kunde ni ha så fel?
Hej Simon! Vilken karta menar du? Igår hade jag nog bara blixtar på kvällskartan över Baltikum och där fanns åska och kraftiga skurar. Tidigare i helgen hade jag dock åska över Skagerack och östra Svealand, men då fanns en viss antydan till åska.
Det stora felet under påsken har varit att regnmängder överskattats och att regnet legat längre norrut.
Frågvisa Lisa • Fyller åska någon funktion för vädret mer än att utjämna elektriska laddningar mellan moln och markytan?
Åskskurar är ju trimmade skurar så de fyller samma funktion som skurar skulle man ju kunna tänka sig. Funktionen får man väl se som att skurar och åska omvandlar vattenånga till regn.
Johan M. • Jag kan tänka mig många påskfirare som är besvikna idag men hellre regn nu än på Valbord antar jag.
Ser det ut att bli så mycket regn som prognosen visade här i Stockholm? O hjälper det mot brandfaran?
Så är det nog. Nej det hamnade nordligare jämfört med gårdagens prognos. Det väntas dock dö ut och återbildas längre söderut så vi lär få en till släng av sleven samt skurar däremellan.
Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.