Två av fyra åtalade döms till ungdomsvård efter att ha vandaliserat Sis-hemmet Stigby på Visingsö. Foto: SVT

Två döms efter upplopp på Sis-hemmet Stigby på Visingsö

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms två av de fyra ungdomarna på Sis-hemmet Stigby på Visingsö till ungdomsvård efter att de började slå sönder inredningen på en av de låsta avdelningarna.

Under händelsen låste personal in sig och larmade polisen.

Det var snart två år sedan ungdomar på Sis-hemmet Stigby på Visingsö började vandalisera en låst avdelning i maj 2022. Personalen låste in sig i ett angränsande rum och larmade polis. Värdet på inredningen som slogs sönder hade ett värde på 700 000 kronor.

Två män, en 18-åring och en 19-åring döms nu för grov skadegörelse vid Jönköpings tingsrätt till ungdomsvård.

Det var fyra unga män som åtalades, en av dem frikändes. I domen framgår att en fjärde person omfattas av åtalet men att han aldrig fick någon kallelse till huvudförhandlingen och därför inte finns med i tingsrättens avgörande.

En av de dömda har erkänt skadegörelse, den andra har förnekat brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra ungdomar åtalas för att ha slagit sönder en avdelning på Sis-hemmet Stigby för snart två år sedan. I klippet ser du hur det såg ut efteråt. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.