93-åriga dirigenten: ”Att musicera med gamla vänner stärker immunförsvaret”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år reser mästerdirigenten Herbert Blomstedt till Sverige för att ge ett antal konserter. I år blir det bara en. På fredagskvällen leder han Sveriges Radios symfoniorkester i en direktsänd konsert från Berwaldhallen. För inte ens corona stoppar den 93-årige dirigenten som gör allt för musiken. 

Herbert Blomstedt är en av vår tids största dirigenter. Vanligtvis bor han i Luzern men besöker nu Stockholm under en vecka för att ge en konsert tillsammans med Sveriges Radios symfoniorkester. Det är en årlig tradition, och i år är inget undantag. 

– Jag är inte så rädd, mina döttrar är mer rädda. Visserligen tar man på sig en risk, och jag tillhör en väldigt hög riskgrupp, säger Herbert Blomstedt.  

Han tycker att musikers uppdrag blir viktigare i coronatider.  

– Folk behöver oss och vi behöver publiken. Att musicera med mina gamla vänner i Berwaldhallen är underbart, det stärker immunförsvaret, säger Herbert Blomstedt. 

93 och aktiv

Herbert Blomstedt började sin karriär som chefdirigent för Norrköpings symfoniorkester 1954 och har sedan dess lett orkestrar i städer som Dresden, Leipzig och New York. Än i dag, 93 år gammal, är han mycket aktiv och gästar runt 30 orkestrar per år.  

Utöver sin musikaliska skicklighet är han känd för sin ödmjukhet och personliga framtoning i arbetet med orkestrar. 

Konserten direktsänds i Sveriges radio P2 och går att strömma i efterhand. Hör Herbert Blomstedt och violinisten Johan Dalene i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.