Nöjesbladet bytte rubrik på en artikel om ”Let's dance.

Aftonbladet strök ”hen” efter läsarkritik

Uppdaterad
Publicerad

”Hen åker ut ur Let's dance i kväll”. Så skrev Aftonbladet i en rubrik. Men efter läsarkritik tog man bort ordet.

Det var en av de första gångerna hen, ett könsneutralt pronomen, användes i svensk dagspress, vid sidan av artiklar om själva hen-debatten. Nöjesbladets läsare hade röstat om vilka deltagare de helst ville ha kvar i Let's dance inför torsdagens program. Rubriken till artikeln löd: ”Hen åker ut ur Let's dance i kväll, om Nöjesbladets läsare får bestämma”. Men efter att läsarprotester  bytte Aftonbladet rubrik. Varför?

– ”Hen” användes i en puff, för att inte avslöja om personen i fråga var en man eller en kvinna. Då tyckte redaktionen att det var ett bra ord. Men det här är än så länge inte ett etablerat pronomen, det ställde till förvirring hos läsarna, säger Fredrik Lindén, informationschef på Aftonbladet.

Debatten kring hen

Omdebatterat pronomen

Hen blev känt som ett könsneutralt alternativ till hon och han genom en ny barnbokför några månader sedan. Det har blivit ett omdebatterat pronomen. Aftonbladets hen-rubrik fick beröm av flera läsare, men många irriterade sig också på ordvalet. ”Får man verkligen inte vara man eller kvinna längre?”, ”Ge er nu med ”hen” för helvete”, och ”Men lägg ner nu Aftonbladet” skrev några kommentatorer.

Var det för att läsare blev upprörda som ni ändrade rubriken?

– Nej skälet till att vi ändrade var att det var otydligt. Vissa trodde att det var ett stavfel eller att vi syftade på Lets dance-deltagaren Camilla Henemark. Både redaktörer och läsare blev förvirrade. Debatten som förs om ordet hen är intressant, men har inte nått hela svenska befolkningen, säger Fredrik Lindén.

Tror du att det kan tolkas som att ni plockade bort ”hen” för att inte reta upp läsare?

– Det skulle vi inte ta hänsyn till. Vi kan mycket väl tänka oss att använda ordet när det är motiverat, för att diskutera något ur ett genusperspektiv. Det är ett bra ord tycker jag personligen, det skapar just engagemang.

Efter läsarreaktionerna ändrades rubriken i Nöjesbladet från ”hen” till ”den”.

”Den”, är inte det ett konstigt ordval då?

– Ja, man önskar vi hade fler etablerade pronomen i svenskan, men vi är inte där än. Men vi har haft en väldigt intressant diskussion internt om språket och språkbruk, vissa är för att använda hen, säger Fredrik Lindén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet