Barakat Ghebrehawariat räknar med att provocera med ny bok om rasism

Uppdaterad
Publicerad

I snart 20 år har Barakat Gebrehawariat varit en tongivande föreläsare i frågor om antirasism och mångfald. Nu har han krivit boken ”Får man säga svart?” som ska hjälpa läsaren att tala mer inkluderande om grupper som utsätts för rasism i samhället. Samtidigt har den svenska rasismdebatten blivit ett getingbo och han räknar med att provocera.

 – Det finns en ängslighet kring att prata om social identitet och hudfärg.

Barakat Gebrehawariats bok handlar om att gå från teoretisk ångest till terminologisk trygghet och ska hjälpa läsaren att tala mer inkluderande om grupper som utsätts för rasism i samhället. Men det handlar också om att inkludera människor i sitt språkbruk.

– Jag har under lång tid märkt att den här boken behövs. När jag är ute och föreläser så möter jag människor som begär en rikare begreppsapparat för att kunna prata om komplexa processer som strukturell rasism och diskriminering.

”Ett problem utan namn”

Du skriver i din bok att samhället inte nått konsensus när det gäller frågor som rör antirasism, till skillnad från feminism. Hur menar du då?

– Vi behöver namnge problemet så att det inte blir ett problem utan namn. inom feminismen så har vi en rikare begreppsapparat för att kunna konceptualisera och synliggöra orättvisor kopplade till kön. Det saknas i stor utsträckning när det kommer till hudfärgsbaserad diskriminering.

Kontroversiella frågor

Förstår du att den här boken kan provocera?

– Jag har förståelse för det. Det här är frågeställningar som vi inte riktigt adresserat på samhällsnivå. I boken skriver jag om rasbegreppet. Inte nödvändigtvis att vi måste använda det, men förstå hur ideér om ras opererar på samhällsnivå och resulterar i diskriminering och priviligering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.