I dag lämnade familjen Palmes advokat in en förtalsansökan till Justitiekanslern. Anledningen är ett porträtt av en statsminister med uppenbara likheter med Olof Palme i Mikael Marcimains film ”Call Girl”. Skulle JK besluta att väcka åtal mot ”Call Girl”, är det därefter upp till tingsrätten att avgöra om filmskaparna gör sig skyldiga till förtal av Olof Palme eller inte.
Det vanliga straffet för förtal är dagsböter – men frågan är om det skulle räcka för ”Call Girl”. Filmen skulle ju kunna fortsätta visas, och filmens ansvarige utgivare skulle på nytt göra sig skyldig till förtal.
Vad händer om filmen fälls?
– Det är möjligt för Justitiekanslern att ansöka om beslag, det betyder att rätten kan konfiskera de delar av filmen som döms vara förtal. Det kan röra max 3-4 minuter av filmen, de kan inte kräva att hela filmen dras tillbaka, säger advokaten och yttrandefrihetsexperten Johan Åberg.
– Det blir en taktisk fråga för utgivaren. Jag antar att han beslutar om att i så fall klippa bort de scener som utgör förtal.
”Historieskrivningen får inte förvrängas”
Olof Palmes familj menar att JK borde driva fallet, eftersom förtalet rör en tidigare statsminister, och att det finns ett särskilt intresse för att historieskrivningen kring honom inte förvrängs genom falska och kränkande uppgifter. ”Olof Palmes efterlevande har ett särskilt anspråk på skydd mot bakgrund av den konstanta ryktsspridningen om honom både före och efter hans död”, står det i anmälan.
Men det är inte säkert att Justitiekanslern tycker att det räcker. Att man väcker åtal mot konstnärliga verk är ytterst ovanligt.
– Med största sannolikhet kommer JK inte att driva det här, utan mena att de är upp till de anhöriga själva, Johan Åberg.
Familjen Palme kan välja att stämma Call Girls ansvarige utgivare på egen hand, och får då stå för rättegångskostnaderna själva.