Musikbranschen förlorar 7,2 miljarder på coronarestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Musiksverige har kartlagt effekterna av coronapandemin. Den visar att branschen drabbats mycket hårt av alla inställda konserter, dessutom minskar intäkterna från inspelad musik och upphovsrättsliga intäkter.

– Vi kommer att förlora 7,2 miljarder kronor i uteblivna intäkter och situationen är väldigt allvarlig, säger Alfons Karabuda, ordförande i SKAP och Musiksverige till SVT Nyheter. 

De senaste tio åren har den svenska musikbranschen vuxit, 2019 omsatte den 12,2 miljarder kronor. Konsertintäkterna stod då för 56 procent av de totala intäkterna.

Men i år har alla inställda evenemang gjort att flera mindre bolag riskerar att gå i konkurs på grund av publikrestriktioner och att de inte kunnat genomföra scenshower, uppträdanden och konserter som planerat. 

”Musikundret” hotat

– Det svenska ”musikundret” kommer från en bredd. Den bredden är nu hotad och därmed hotas även framtiden för svensk musik, säger Alfons Karabuda och fortsätter:

– De flesta musiker, tonsättare och andra i branschen överlever inte bara på att jobba inom kultur – de har ofta andra arbeten för att klara sig ekonomiskt. Det är dessa mindre etablerade som slås ut först.

På musikklubben Debaser i Stockholm har man ställt in ett hundratal spelningar i år. Ett hårt slag mot en av de få aktörer som satsar på uppträdanden.

– Vi har haft näringsförbud sedan mitten av mars och tvingades säga upp all vår personal. Men eftersom vi även har serveringstillstånd i vår restaurangdel så har vi kunnat återanställa några av dem på säsongsanställning. Men ingen av de som normalt jobbar på scenen är tillbaka. Så det är många scenarbetare som är arbetslösa, säger Debasers vd Annelie Telford.

Antal styr – inte trängseln

Arrangörer inom både kultur och sport inser att det viktigaste i samhället just nu är att inte föra coronasmittan vidare. Men många förstår inte de publikrestriktioner som införts. Om man kan ta in 50, 300 eller 3 000 personer i en och samma lokal borde rimligen bero på storleken av arenan. Men nu gäller samma regler för alla, oavsett storlek. 

– På Tele 2 arena som tar 30 000 åskådare så skulle man inte ens upptäcka 300-500 åskådare, säger Mats Enqvist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.