Därför tävlas det om att bygga skyskrapor och städer i trä

Uppdaterad
Publicerad

Sen några år tillbaka pågår en global kapplöpning för att bygga de högsta och största träbyggnaderna i världen. Nyligen kom nyheten att det i Sickla utanför Stockholm ska byggas världens största trästad – Stockholm Wood City. Men vad handlar de stora träprojekten egentligen om?

– Ett svar på frågan varför man bygger högt i trä idag, är för att man kan. Förr var det förknippat med brandrisk, men idag finns det tekniker för att kunna bygga högt i trä. Men en annan anledning är att det är bra ur marknadsföringssynpunkt säger Annica Kvint, arkitektkritiker på Dagens Nyheter.

”Framstår som miljövänlig”

Mjöstornet i Norge 85,4 meter, The Ascent i Wisconsin i USA, 87 meter, Rocket&Tigerli i Schweiz ska bli 100 meter. Skyskraporna som alla är bygda i trä, har fått stor uppmärksamhet och är bara några exempel på den globala kapplöpningen som handlar om att bygga högt och stort i trä. 

– Det är ett sätt att motivera att man bygger överhuvudtaget. Det finns ju en del av branschen som säger att vi inte borde bygga så mycket utan att vi snarare borde använda det redan byggda på ett effektivare sätt. Att bygga i trä, får en att framstå som miljövänlig, även om vi egentligen inte borde bygga så mycket alls, säger Annica Kvint.

Se arkitektkritiker Annica Kvint berätta i klippet ovan.

Världens högsta och största bostadsbyggnader i trä

Mjöstornet i Brumunddal i Norge stod klart i mars 2019. Träskyskrapan var när den byggdes världens högsta i sitt slag. Den har 18 våningsplan och rymmer både lägenheter, kontor och simhall.  

Ascent MKE i Wisconsin i USA stod klart i maj 2019 och blev då världens högsta träskyskrapa. Byggnaden består främst av påkostade lägenheter samt en gemensam pool och en stor takterrass.  

Rocket&Tigerli i staden Winterthur i Schweiz kommer bestå av fyra byggnader inklusive en träskyskrapa på 100 meter. Projektet ska vara klart 2026 och kommer då vara världens högsta bostadshus i trä. 

Stockholm Wood City beskrivs som världens största urbana stadsbyggnadsprojekt i trä. Området kommer byggas i Sickla i Nacka kommun, Stockholm och ska bestå av ca 2000 bostäder och 7000 arbetsplatser. De första husen beräknas stå klara 2027.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.