David Batra och Anna Kinberg Batra på mottagning på Slottet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David Batra berätta om nya tv-serien First Lady och hur hans fru Anna Kinberg Batra fick sparken medan kamerorna rullade. Foto: Pontus Lundahl/TT

David Batra om nya tv-serien: ”Det är jobbigt att det ska sändas”

Uppdaterad
Publicerad

I ett års tid skulle ett tv-team följa David Batra bakom kulisserna i rollen som ”First lady” när hans fru tillträdde som Stockholms landshövding. När Anna Kinberg Batra anklagades för vänskapskorruption och sedan tvingades lämna sitt jobb fortsatte kamerorna att rulla. – Det är lite jobbigt att det ska sändas, säger David Batra.

Programidén var en fortsättning på succéserien ”Världens sämsta indier” där komikern David Batra utforskar sin indiska sida. Den här gången skulle han ta reda på hur det är att vara ”First lady” när hans fru Anna Kinberg Batra blir utsedd till landshövding i Stockholm.

– Det blir ju ganska privat. När vi började serien så visste man inte att det skulle sluta som det gjorde.

Med Elisabeth Tarras-Wahlberg som mentor reser David Batra runt världen för att träffa andra personer med erfarenhet av den märkliga positionen medföljande, eller First Lady. Tanken är samma blandning av komik och lärande som blivit hans signum.

– Det är en balansgång mellan att vara två steg bakom och vara en supportfunktion men samtidigt inte helt förlora sig själv och sin identitet, säger David Batra.

Anna Kinberg Batra får sparken

Men ganska snart anklagas Anna Kinberg Batra för vänskapskorruption i samband med rekryteringar till länsstyrelsen. Efter en mediestorm finner JO att hon brutit mot grundlagens krav på saklighet vid tre rekryteringar och jäv i ett fall. Hon får sparken när regeringen inte längre har förtroende för henne. Något som skildras i serien.

– Men jag ska inte heller sitta och beklaga mig, man är ju glad att man bor i Sverige och att vi har en väldigt öppen och bra demokrati och makthavare granskas hårt, så ska det ju vara. Motsatsen hade ju varit fruktansvärd , säger David Batra.

First lady finns att se på
SVT play. Se hela intervjun med David Batra i Morgonstudion. .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.