Dan Eliasson, Anna Kinberg Batra och Karin Tegmark Wisell

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är cheferna som flyttats till Elefantkyrkogården. Foto: Janerik Henriksson/Christine Olsson/Lars Schröder/TT

Anna Kinberg Batra formellt avskedad som landshövding – hamnar på ”Elefantkyrkogården”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen får Anna Kinberg Batra formellt sparken som landshövding.

I stället placeras hon på den så kallade ”elefantkyrkogården” där den tidigare moderatledaren har sällskap av fem före detta myndighetschefer.

Vad Anna Kinberg Batra kommer att få för nya arbetsuppgifter har inte presenterats. Klart är att den avsatta landshövdingen för Länsstyrelsen i Stockholm behåller sin månadslön på drygt 120 000 kronor fram till hennes förordnande löper ut i februari 2029.

”Att tiden ska fyllas och användas effektivt så länge hon är anställd är en självklarhet”, säger civilminister Erik Slottner (KD) i en skriftlig kommentar.

Att bli avsatt i förtid som myndighetschef är Anna Kinberg Batra inte ensam om. På Regeringskansliets så kallade ”elefantkyrkogård” arbetar i dag fem tidigare generaldirektörer som av olika anledningar har blivit förflyttade.

Det beror på förordnandena, förklarar Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Generaldirektörerna har det svagaste skyddet av alla när det kommer till den post de har fått. Däremot har de en väldigt stark anställning, säger han.

Generaldirektörer med integritet

Att de inte sparkas helt har sina orsaker, enligt Göran Sundström. Med en stark anställning ska en myndighetschef lättare kunna arbeta självständigt och försvara medborgarna mot maktmissbruk.

– Vi vill ha generaldirektörer som har integritet och inte är rädda för regeringen.

De flesta toppchefer som förflyttas har heller inte gjort någonting fel. Tre av generaldirektörerna på ”elefantkyrkogården” byttes ut när regeringen ville ha en ny inriktning på myndigheten.

– Att i det läget bli utslängd från staten och arbetslös verkar inte rimligt. Då skulle det bli svårt att få de bästa generaldirektörerna, så ett visst skydd kan man tycka är på sin plats, säger Göran Sundström.

Anställning kan prövas rättsligt

I fallet med Anna Kinberg Batra är han dock kritisk till att agerandet inte har prövats rättsligt då det rör sig om ett eventuellt allvarligt brott. Förra veckan riktade Justitieombudsmannens (JO) stark kritik mot Anna Kinberg Batras rekryteringar, som man menade stred mot grundlagens krav på saklighet.

Men varken JO eller regeringen har några planer på att anmäla fallet till Statens ansvarsnämnd, för att pröva om det finns grund för avsked.

”Jag kan förstå att det upplevs som stötande med den ordning som råder, men även landshövdingar omfattas av anställningsskydd. Det här har hanterats enligt konstens alla regler”, säger Erik Slottner.

Regeringen har utsett Claes Lindgren som vikarierande landshövding.

Fakta: Här är ”elefantkyrkogården”

Anders Kessling, tidigare direktör på Delegationen mot segregation. Månadslön 97 500 kronor till 30 juni 2026.

Nina Cromnier, tidigare generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten. Månadslön 123 800 kronor till 31 maj 2025. Just nu tjänstledig.

Charlotte Svensson, tidigare generaldirektör på Tullverket. Månadslön 126 100 kronor till 31 oktober 2024.

Anneli Wirtén, tidigare generaldirektör på Statens geologiska undersökning (SGU). Månadslön 115 600 kronor till 28 februari 2026.

Karin Tegmark Wisell, tidigare generaldirektör Folkhälsomyndigheten. Månadslön 130 500 kronor till 31 oktober 2027.

Anna Kinberg Batra, tidigare landshövding. Månadslön 122 400 kronor till februari 2029.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.