• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Filip Hammar och Fredrik Wikingssons film Den sista resan kan vinna en Oscar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Filip Hammar och Fredrik Wikingssons reaktion på utmärkelsen i klippet ovan. Foto: Pontus Lundahl/TT/Nexico/Nordisk Film

”Den sista resan” av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson blir Sveriges Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Filip & Fredriks dokumentär ”Den sista resan” om en roadtrip genom Europa är Sveriges bidrag till Oscarsgalan.

– Helt otroligt, säger Filip Hammar under presskonferensen.

”Den sista resan” följer Filip Hammars pappa Lars – som efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension. När han blir passiv och viljelös tar sonen Filip och bästa vännen Fredrik med Lars till hans älskade Frankrike för att tända livsgnistan igen.

Filmen har varit en publiksuccé i Sverige och lockat flera hundratusentals besökare till biosalongerna.

Oscarsgalan 2025

Nu kan ”Den sista resan” ta sig hela vägen till Oscarsgalan.

– Det är helt otroligt att få vara med i ett sådant här sammanhang. Men också faktumet att det handlar om min familj, och där inkluderar jag även Fredrik, att det var en sådan personlig historia, säger Filip Hammar under presskonferensen.

”Dokumentären sticker ut”

Oscarsgalan nästa år hålls på Dolby Theatre in Hollywood den 2 mars och blir den 97:e gången som världens finaste filmpris delas ut.

Men än är det en bit kvar till Filip och Fredrik kan sikta in sig på Dolby Theatre – först ska ”Den sista resan” ta sig in på korta listan till Oscarsgalan som släpps den 17 december. För att sedan lyckas få en slutlig nominering i kategorin bästa internationella långfilm som offentliggörs den 17 januari 2025.

– Det vanliga är ju att man skickar allvarsamma fina filmer, så vi med vår dokumentär är en anomali i det. Men vi tänker också att den är så pass annorlunda att det kan göra att den sticker ut. Vi hoppas det! Sen får vi se – vi ska hitta pengar någonstans, vi får väl gå ut med håven, säger Fredrik Wikingsson till SVT Kulturnyheterna.

Danska Oscarsbidraget svenskregisserat

Även Danmarks Oscarsbidrag har en svensk touch. Det är nämligen regisserat av svensken Max Von Horn.

”Flickan med nålen”, som filmen heter, ser Vic Carmen Sonne och Trine Dyrholm i huvudrollerna och utspelar sig i Köpenhamn i slutet av första världskriget.

Fakta: Svenska Oscarskandiater

Här är de senaste tio årens svenska Oscarskandidater:

2015: ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” (Roy Andersson), 2016: ”En man som heter Ove” (Hannes Holm), 2017: ”The square” (Ruben Östlund), 2018: ”Gräns” (Ali Abbasi), 2019: ”And then we danced” (Levan Akin), 2020: ”Charter” (Amanda Kernell), 2021: ”Tigrar” (Ronnie Sandahl), 2022: ”Boy from heaven” (Tarik Saleh), 2023: ”Motståndaren” (Milad Alami). 2024: ”Den sista resan” (Filip Hammar och Fredrik Wikingsson).

”The square” är den senaste filmen som blivit slutgiltigt nominerad i kategorin.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2025

Mer i ämnet