DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén tvingas lämna Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheters korrespondent i Ryssland, Anna-Lena Laurén, tvingas lämna landet, rapporterar DN. Detta sker då ryska myndigheter beslutat att inte förnya hennes ackreditering.

– Vi kommer bli ett journalistiskt perspektiv fattigare, säger Peter Wolodarski, chefredaktör på DN.

Anna-Lena Laurén har arbetat i Ryssland i 16 år och har fram tills nu varit den sista svenska korrespondenten som varit permanent boende i landet.

– Hon har i över ett decennium levt och verkat i Ryssland, känner samhället väl och har många ryska vänner. Därför har det varit så viktigt att hon har varit där. Inte minst under kriget för att vi ska få en inblick i det ryska samhället, säger Peter Wolodarski.

Han menar att den svenska mediebevakningen av Ryssland kommer att drabbas av beslutet.

– Vi kommer att bli ett journalistiskt perspektiv fattigare som en konsekvens av detta. Och det är beklagligt, men kanske inte så överraskande när det gäller hur den här regimen agerar.

Hoppas återvända

Anna-Lena Laurén kommer att fortsätta sin rapportering om Ryssland, för DN och finländska Hufvudstadsbladet, men med Finland som bas.

Hon hoppas kunna återvända till Ryssland i framtiden, skriver DN.

– En sak är säker med Ryssland, allt förändras hela tiden. Jag har alltid varit övertygad om att Putinregimen inte är för evigt och vi har sett flera gånger i rysk historia att det kan gå väldigt snabbt, säger hon till tidningen.

Skärpta regler

Enligt DN har ryska myndigheter skärpt reglerna för verksamma journalister i landet under krigets gång. Bland annat måste utländska journalister nu ansöka om förnyad ackreditering var tredje månad. Tidigare krävdes att den förnyades en gång per år.

I början på året meddelade även SVT:s Rysslandkorrespondent Bert Sundström att han lämnar landet efter 20 års rapportering. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.