Dinosauriesång? Jodå, inte alls så märkligt som det kan låta, snarare vackert och melakoliskt. Hör efter själv i klippet. Foto: TT

Döende dinosauriers klagan tonsätts i ny dansk föreställning

Uppdaterad
Publicerad

Med platsen där dinosaurierna dog som inspiration har danska tonsättaren Birgit Løkke skapat musik. Urtidsdjurens klagan förmedlas via sång på scenen i hennes nya föreställning som hade premiär under torsdagen.

Det låter väldigt dramatiskt och faktiskt rätt så sorgset. De något märkliga ljuden som skapas vokalt är den danska tonsättaren Birgit Løkkes tolkning av en dinosauries klagan.

Hennes nya teaterföreställning tar nämligen avstamp vid Stevns klint i Östersjön. Klinten, som hör till Danmark, har blivit känd som platsen där en asteroid slog ned för miljontals år sedan och då tog död på urtidsdjuren som levde på klippan.

– Stevns klint är en av de få platser på planeten där det finns synliga rester från asteroidens nedslag, som sägs ha dödat dinosaurierna för 65,5 miljoner år sedan, säger Løkke.

Inspirerad av naturen

Birgit Løkke blev alltså så inspirerad av naturen på Stevns klint att hon skapade en teaterföreställning baserad på de naturliga ljuden som finns på platsen, samt klippans historia.

Mönstret i klippans sten, var en sådan sak som påminde Løkke om noter på ett papper.

– Rörelserna kopierade jag direkt till mitt notblad, och dessa noter har utvecklats till en teaterkonsert som kommer att spelas med klippans egna instrument, säger hon.

Egengjorda instrument

De instrument som används under konserten har byggts av kalk och flinta från klippan. Ett av dem har skapats av skulptören Bo Karberg och är tio meter högt.

Birgit Løkkes föreställning hade premiär den 23 augusti i Danmark.

Hör hur de klagande ljuden från dinosaurierna skapas av skådespelare på scen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.