SR:s IT-reporter förklarar vad de nya upphovsrättslagarna innebär. Foto: SVT/AP

Ja till EU:s upphovsrättsdirektiv i ministerrådet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen röstades EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv igenom i ministerrådet med rösterna 19 – 6. Sverige var ett av de sex länder som röstade nej.

Turerna kring EU:s omstridda upphovsrättsdirektiv har varit många och under måndagen röstades det slutligen igenom i ministerrådet med rösterna 19 – 6. Det innebär att direktivet nu är formellt antaget och att EU:s medlemsländer från och med nu kan börja implementera det i rådande lagstiftning. Länderna har två år på sig att göra detta.

Sveriges regering tvingades byta linje

En hård debatt har drivits kring EU:s upphovsrättsdirektiv som röstades igenom av EU-parlamentet i slutet av mars. Sveriges regering har tidigare backat förslaget, medan en majoritet av riksdagspartierna inte stödjer det, något som SVT har rapporterat om tidigare.

Under måndagen gick alltså Sveriges regering ifrån sin tidigare linje och röstade nej i omröstningen. Detta efter att en majoritet i EU-nämnden, även regeringspartnern Miljöpartiet, under fredagen beordrat regeringen att byta fot i frågan.

Förutom Sverige röstade också Italien, Luxemburg, Nederländerna, Polen och Finland nej.

Upphovsrättsdirektivet

I september 2016 presenterade EU-kommissionen ett förslag till moderniserade upphovsrättsregler. Syftet är att göra reglerna bättre anpassade till det digitaliserade landskapet och att skapa bättre förutsättningar för kulturskapare att få betalt för sina verk.

Se SR:s IT-reporter förklarar vad de nya upphovsrättslagarna innebär i klippet.

Direktivet har fått både ris och ros. Knäckfrågorna har varit direktivets skrivningar om ersättning vid länkning (artikel 11, som numera går under namnet artikel 15) och hur uppladdning av otillåtet material ska hanteras (artikel 13, kallas nu artikel 17).

Sveriges regering har tidigare backat förslaget, medan en majoritet av riksdagspartierna inte stödjer det. Efter en omröstning i EU-nämnden under fredagen fick regeringen vika sig.

Under måndagen 15 april klubbades direktivet slutgiltigt igenom i ministerrådet med rösterna 19 – 6. Sverige var ett av de sex medlemsländer som röstade nej.

I en tidigare version av den här artikeln stod att Sverige röstade nej till följd av påtryckningar från svenska EU-parlamentariker. Detta stämmer inte och är nu korrigerat.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.