• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tomas Tobé (M): ”Vi måste hitta en lagstiftning som är rimlig” Foto: Fredrik Sandberg och Henrik Montgomery/ TT

Tomas Tobé (M): ”Vi måste hitta en lagstiftning som är rimlig”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av riksdagspartierna vill tvinga regeringen att byta ställning i frågan om EU:s omtalade upphovsrättsdirektiv och rösta nej när det formellt ska antas i EU:s ministerråd, det visar en rundringning bland riksdagspartierna.

Ett sätt att se till att kulturarbetare och medier får skäligt betalt menar förespråkarna – för långtgående och en kraftig begränsning av det fria nätet menar motståndarna. Tongångarna har varit höga i debatten kring EU:s upphovsrättsdirektiv som röstades igenom av EU-parlamentet i slutet av mars trots ett ganska stort motstånd, inte minst från svenska parlamentariker. Den svenska regeringen har ställt sig bakom förslaget men av de 20 ledamöterna i parlamentet var det endast tre socialdemokrater som röstade för. Och motståndet går igen på hemmaplan.

Klar majoritet vill se ett nej

Regeringen ska förankra EU-politiken i riksdagen och en rundringning bland riksdagspartierna visar att en klar majoritet vill se ett svenskt nej till direktivet.

– Det vore väldigt bra, jag har sagt att vi behöver göra om och göra rätt, det är klart vi behöver värna upphovsrätt. Men vi måste ju hitta en lagstiftning som är rimlig. Och det här förslaget med den här typen av länksskatt och uppladdningsfilter är inte bra, säger Tomas Tobé som är Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentet och sitter i EU-nämnden.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt och djup beklagligt. Sverige har en stark kreativ näringssektor, och inte minst en mycket stor musikindustri, som är beroende av att det finns ett fungerande upphovsrättsskydd och det är vad detta direktiv syftar till, att kulturarbetare ska få betalt för sitt jobb helt enkelt, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

V,C,L,M,KD och SD säger alla till SVT att de kommer att rösta nej till direktivet i sin nuvarande form när det tas upp i EU-nämnden.

– Vi har ju en ordning att vi ska förankra beslut i riksdagen, har nu riksdagen ändrat sin inställning så kommer regeringen naturligtvis att få följa det, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Krävs att fler länder ändrar sin inställning

Att Sverige svänger i frågan skulle dock inte räcka för att det nya direktivet skulle falla när det är dags för EU:s medlemsländer att rösta, utan det krävs också att fler länder ändrar sin inställning.

– Nu pågår det en diskussion i hela Europa och det är klart att vi får se vad det här kommer att ge för resultat. Men skulle vi inte bli framgångsrika i närtid då kommer ett också ett Europaval som definitivt kommer att göra att den här frågan aktualiseras, säger Tomas Tobé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.