Donald Trump är en van användare av uttrycket ”fake news”. Foto: TT

Donald Trumps favorituttryck ”fake news” korat till årets ord

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps favorituttryck ”fake news” färgar av sig på språket. Sedan förra året har användningen ökat med 365 procent – och nu har det blivit utnämnt till årets ord.

Uttrycket ”fake news” började användas i amerikansk tv på 00-talet för att beskriva ”falsk, ofta sensationell, information spridd under nyhetsrapporteringens täckmantel”, uppger ordboken Collins som ligger bakom utnämningen. Men 2017 tog användningen rejäl fart vilket sammanföll med president Donald Trumps resa in i Vita huset.

Collins motiverar sin utnämning med att uttrycket numera finns överallt.

USA-val 2016

– ”Fake news”, antingen som ett faktum eller som en anklagelse, har varit omöjligt att slippa undan i år, vilket har bidragit till att underminera samhällets förtroende för nyhetsrapporteringen. Med tanke på att uttrycket finns överallt och president Trumps regelbundna användning, är det klart att Collins ”Årets ord” ”fake news” är mycket verkliga nyheter, säger Helen Newstead, chef för Collins språkinnehåll enligt The Independent.

Corbyn tar plats

Men ”fake news” är inte det enda uttrycket som trendar, enligt lexikografikerna som hanterar Collins orddatabas.

Högt upp på listan kommer även ”echo chamber” (ekokammare), som betyder ”en omgivning, särskilt på en social mediesajt, där alla åsikter sannolikt kommer att mötas med gillande eftersom de bara kommer att läsas eller höras av människor med liknande åsikter”.

Samtidigt har uttrycket ”Corbynmania” ökat med 310 procent, vilket syftar på en brinnande entusiasm för den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn. Uttrycket uppkom 2015 och gjorde en strålande comeback under årets valkampanj i Storbritannien.

Många kopplade till politik

Ordboken konstaterar att flera av de högt placerade är kopplade till politik.

– Många på årets lista är definitivt politiskt laddade, men med en ny president i USA och ett nyval i Storbritannien är det kanske inte någon överraskning att politik fortsätter att ladda språket, säger Helen Newstead enligt The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet