Beetlejuice Beetlejuice, Joker: Folie à Deux och Kärlek

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka tre filmer du ska hålla koll under årets filmfestival i Venedig enligt vår filmredaktör. Foto: ur Beetlejuice Beetlejuice, Joker: Folie à Deux och Kärlek

Joker, Beetlejuice och Kärlek – tre filmer du inte får missa i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen i Venedig är igång. Tillsammans med Cannes, den mest glamorösa och prestigefyllda festivalen i världen. Tim Burton har fått äran att öppna den 81:a festivalen med ”Beetlejuice Beetlejuice” uppföljaren till kultklassikern från 1988. Även Jokern är tillbaka, där Joaquin Phoenix har fått sällskap av Lady Gaga.

Michael Keaton gör åter rollen som som Betelgeuse i Tim Burtons uppföljare, spöket som sett Excorsisten about 167 times. Tillbaka är också Winona Ryder, nu är det hennes dotter som kallar på spöket och släpper the juice loose.

Återstår att se om Burton kan återskapa 80-talets magiska skimmer, eller om 35 år av digital utveckling gör det till en plastig historia.

Todd Philips vann Guldlejonet 2019 och Joaquin Phoenix fick sen en Oscar för bästa huvudroll i den Scorsese-doftande ”Joker”, så Scorsesedoftande att några få tyckte det kanske hade räckt med att se om ”King of comedy” och ”Taxi driver” i stället, men som sagt, vi var inte särskilt många…

I ”Joker: Folie à Deux” får Phoenix sällskap av Lady Gaga vilket är passande då det är en musikal. Inspirationen hämtad från en annan amerikansk gigant: Megalopolisaktuella Francis Ford Coppola och hans musikal ”Älskling, jag hatar dig” från 1981.

Närmare 50 filmer visas totalt. Göran Hugo Olsson är enda svensk på plats. Världspremiär för hans dokumentär ”Israel Palestina på svensk tv 1958-1989”. Kevin Costner är på Lido med andra delen av sitt västernepos ”Horizon”, som liksom Tim Burtons ”Beetlejuice, Beetlejuice” visas utom tävlan.

Guldlejonet då? Spanska mästaren Pedro Almodóvar gör sin första film på engelska: ”The room next door” med Tilda Swinton och Julianne Moore. Italienaren Luca Guadagnino är redan tillbaka efter tennisfilmen ”Challangers”, nu med en filmatisering av William H. Burroughs roman ”Queer”, med Daniel Craig i huvudrollen.

Jämställdheten? Sådär. Sex av 21 filmer i huvudtävlan är regisserade av kvinnor. Två av dem: de franska systrarna Delpine och Muriel Coulin vars film ”The quiet son” handlar om en far och två bröder. När den ena försvinner till Sorbonne, blir den andra högerextremist. Pappan spelas av franska stjärnan Vincent Landon. För åtta år sedan fick de pris för bästa manus i Un certain regard i Cannes för The Stopover.

Det nordiska hoppet står till Dag Johan Haugerud, vars norska film ”Kärlek” är andra delen i regissörens trilogi om de stora frågorna. Den förra, ”Sex”, prisades på Göteborgs filmfestival förra året och går upp på svenska biografer fredag 30 augusti. Kanske kan Guldlejonet kan bli en norgehistoria i år.

Eller så blir det Jokern som skrattar sist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.