Göteborgs folkbibliotek har öppnat igen. Foto: TT

Göteborgs bibliotek har öppnat igen

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs folkbibliotek stängdes i tisdags efter att fackförbundet Vision infört skyddsstopp. Under torsdagen öppnade man igen, skriver Biblioteksbladet.

Stadens 24 folkbibliotek stängdes i tisdags efter att Vision lagt ett skyddsstopp.

Man krävde fler åtgärder för att förhindra smittspridning och skydda personalen från covid-19.

”Processen påbörjad”

Men under torsdagen kunde verksamheterna öppna igen. Samtal som förts mellan fackliga företrädare och arbetsgivare har lett till att skyddsstoppet hävts.

– Vi hade kanske velat vänta några dagar till för att få alla säkerhetsåtgärder på plats. Men i samråd med arbetsgivaren har vi kommit fram till att processen redan är rejält påbörjad, att vi inte behöver invänta skyddsåtgärderna och därför kan dra tillbaka skyddsstoppet, säger Eva Halleröd till Biblioteksbladet.

Plexiglas och avspärrningar

Överenskommelsen bygger på att plexiglas och avspärrningar ska byggas ut och förbättras vid bibliotekens lånediskar.

Men om detta inte sker skyndsamt så finns risken för nya skyddsstopp.

– Om inte åtgärderna kommer på plats så har jag möjlighet att fortsätta agera utifrån arbetsmiljölagen, säger Eva Halleröd.

”Enormt behov”

Anette Eliasson, sektorschef med ansvar för biblioteken i Göteborg, är glad att verksamheten är igång igen.

– Vi märker ett enormt behov av att hålla biblioteken öppna. Besöken har minskat och samtidigt har utlånen ökat under pandemin. Vi vet att många användare har hamnat i kläm när biblioteken hållit stängt på grund av skyddsombudsstoppet, säger hon till Biblioteksbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.