Bästa film: Moonlight
Barry Jenkins film om den unge Chiron som växer upp i den ruffa stadsdelen Libery City i Miami blev efter mycket om och men korad till Bästa film. Filmen var nominerad till åtta Oscars och fick tre: Bästa manus, Bästa manliga biroll och då även Bästa film. Mahershala Ali och Naomi Harris var båda nominerade för bästa biroller.
Filmen är en långsam och suggestiv uppväxtskildring. Redan i första scenen sätter Jenkins, tillsammans med fotografen James Laxton, an en sorglig men kvillrande ton som håller i sig ända till slutet. Trots att filmen handlar om hur svårt det är att växa upp som svart och homosexuell i en fattig och testosteronstinn miljö, blir Moonlight aldrig en våldsam film rent fysiskt . Känslomässigt däremot är det brutalt.
Kulturnyheternas Kristoffer Viita gav Moonlight en 4 i betyg.
Bästa manliga huvudroll: Casey Affleck – Manchester by the Sea
Casey Affleck var årets storfavorit och lyckades kamma hem statyetten för Bästa manliga huvudroll. Ben Afflecks lillebror har länge varit en erkänd skådespelare och ofta gjort kritikerrosade biroller. Han nominerades i kategorin för sin roll som Robert Ford i ”Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford” 2007 och har spelat i ett 30-tal filmer. Casey Affleck har, precis som sin Batman-bror, också jobbat bakom kameran. Han regisserade mockumentären ”I'm still here” som handlade om hur skådespelaren Joaquin Phoenix fejkar ett mentalt sammanbrott när han bestämmer sig för att bli rappare.
Hans insats i ”Manchester by the sea” har hyllats av kritiker och kammat hem drösvis med priser. Bland annat på Golden globe- och på brittiska Baftagalan och nu även på Oscarsgalan.
Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone – La la land
Emma Stone tog sig an rollen som den aspirerande skådespelaren Mia i den musikaliska sagan ”La la land” och fick tillslut det prestigefulla priset för sin insats. Hon var nominerad för en Oscar redan under Oscarsgalan 2015 för sin insats i ”Birdman” och rollen som Sam, dottern till den avdankade Hollywoodskådisen Riggan Thomson (Michael Keaton). Men nu har hon fått sin gyllene statyett. Hon har redan tagit emot en Bafta statyett för Bästa kvinnliga huvudroll tidigare i år för samma roll. ”Emma Stone är med sitt speciella sätt, tafatt och brysk på samma gång, perfekt i rollen som en småstadstjej med skådespelar- och dramatikerdrömmar” skrev Sofia Olsson i sin recension av ”La la land”.
Bästa manliga biroll: Mahershala Ali – Moonlight
Mahershala Ali var nominerad till sin första Oscar för rollen som Juan i Moonlight.
”Regissören Barry Jenkins målar verkligen inte upp en exotisk bild av ”knarklangaren med ett hjärta av guld”, utan tecknar snarare en komplicerad far-son-relation där Juan både är källan till Chirons misär och hans enda livlina. Mahershala Ali balanserar sina dubbla roller med en imponerande orubblighet” skrev Kristoffer Viita i sin recension av Moonlight.
Mahershala Alis första storfilm var Benjamin Buttons otroliga liv och vi har även kunnat se honom i Hungergames-seriens sista två filmer och i tv-serien House of cards.
Bästa kvinnliga biroll: Viola Davis – Fences
Stor chans för uttrycket tredje gången gillt att få vatten på sin kvarn. Viola Davis var nominerad för bästa biroll i filmen tvivel 2009 och för bästa huvudroll i Niceville 2012. I Fences spelar hon Rose Maxson, hemmafru i 50-talets Pittsburgh åt den bittra sopåkarpatriarken Troy, spelad av Denzel Washington. Alla rollfigurer i Fences är i skuggan av Denzels Troy. Han håller, på ett imponerande sätt, låda nästan hela filmen. Resten av ensemblen får passa på i hans andningspauser, och de gör det bra. Viola Davis porträtt av en trogen hustru som står vid sin mans sida i alla väder är imponerande. Hon visar vad det innebär för sin egen själsliga och intellektuella utveckling när man alltid sätter någon annan i första rummet.
Bästa animerade film: Zootropolis
Disneys Zootropolis är en deckare med med den rättrådiga kaninen Judy Hopps i huvudrollen.
”Zootropolis är både rolig och ett bra actionäventyr” skrev Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita i hans recension.
Bästa foto: Linus Sandgren
Den hyllade svenska filmfotografen Linus Sandgren fick tidigare i februari ta emot en brittisk Bafta för Bästa foto i filmen ”La la land” och nu krönar han sitt verk med en Oscar.
Linus Sandgren har gjort sig ett namn i Hollywood med hyllade filmer som ”American Hustle” (2013) och ”Joy” (2015). Men ”La la land” var något utöver det vanliga berättade han i en intervju med Kulturnyheterna tidigare i veckan.
– Kameran fick vara en karaktär i filmen och kameran var tänkt att involveras emotionellt med spelet men också musikaliskt i filmen genom att röra sig musikaliskt. Så det var ju en speciell upplevelse, sade han då.
Bästa kostym: Fantastiska vidunder och var man hittar dem
Den fristående prequelen till Harry Potter serien gick hem med priset för Bästa kostym. ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” är alltså titeln på boken i magizoologi som Harry Potter och hans vänner får läsa på Hogwarts, den skrevs på 1920-talet av en man vid namn Newt Scamander och det är honom vi får följa i filmen.
Bästa regi : Damien Chazelle – La la land
La la land-regissören Damien Chazelle gick hem med priset i den tunga kategorin Bästa regi. Han är den yngsta någonsin som tagit emot ett pris i denna kategorin. Damien Chazelle är 32 år.
Bästa dokumentär: O.J: Made in America
Ezra Edelman är mannen bakom dokumentären O.J.: Made in America. Dokumentären går att se på SVTplay och här är ett reportage från dokumentärfilmfestivalen i Amsterdam där Kulturnyheterna träffade Edelman.
Bästa kortdokumentär: The white helmets
Hjälparbetarna i organisationen Vita hjälmarna försöker rädda och skydda civila i krigets Syrien och det är dessa som vi får följa i kortdokumentären The white helmets.
Bästa klippning: Hacksaw Ridge
Bästa klippning går till Mel Gibsons blodiga krigsskildring Hacksaw ridge. Den handlar om Desmond Doss var vapenvägraren som överlevde andra världskriget utan att plocka upp ett gevär. Som sjukvårdare räddade han istället livet på 75 personer under ett anfall på den japanska ön Okinawa.
Bästa utländska film: The salesman
Den iranska filmen The Salesman handlar om Rana och Emad, ett par som tvingas lämna sin bostad då ett renoveringsarbete i en närliggande byggnad äventyrar deras säkerhet och istället flyttar in i en tillfällig lägenhet i Teherans centrala delar.
Paret spelar i en teateruppsättning av Arthur Millers ”En handelsresandes död”. En kväll blir Rana överfallen av en okänd man i lägenheten och överfallet sätter deras relation på spel.
Filmen är regisserad av Asghar Farhadi, som tidigare vunnit en statyett 2012 för ”Nader och Simin”. Regissören har dock vägrat att komma till galan i protest mot det inreseförbud som i januari infördes för medborgare från sju länder av Donald Trump. The Salesman belönades med en Guldpalm för Bästa manus och Bästa manliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes 2016.
Bästa mask och smink: Suicide Squad
Tyvärr blev det ingen svensk Oscar till Love Larsson och Eva von Bahr i denna kategori. Istället vann Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini och Christopher Nelson Bästa mask och smink för filmen Suicide Squad. Det är första gången trion nomineras för sitt arbete.
Filmen Suicide Squad är en superhjältefilm baserad på serien från DC Comics-serie.
Bästa filmmusik: Justin Hurwitz – La la land
Kompositören Justin Hurwitz och regissören Damien Chazelles (La la land) vänskap sträcker sig lågt tillbaka i tiden och Hurwitz har även skrivit musiken till Chazelles Guy and Madeline on a park bench och Whiplash. Men nu Justin Hurwitz nominerad för musiken till La la land, musik som han redan har vunnit en Bafta för. Hurwitz soundtrack slänger, precis som koreografin, blinkningar till Hollywoods guldera liksom den klassiska jazzen.
Bästa sång: City of stars av Justin Hurwitz
Justin Hurwitz hade två låtar som var nominerade i kategorin Bästa sång. Den ena låten var ”Audition (The fools who dream)” som Mia (Emma Stone) sjunger på en audition i filmen. Den andra låten var”City of stars” som förekommer flera gånger i filmen och framförs av både Sebastian (Ryan Gosling) och Mia (Emma Stone) och det var den som kammade hem priset framför Max Martin och Shellbacks Can't stop the feeling.