Se inslaget med Daniel Nilsson och personer han fotograferat i klippet. Foto: Daniel Nilsson

Möten i flickrum, tvättstugor och kök – pandemikontoret skildras i ny fotobok

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsemöten i obäddade sovrum, löneförhandlingar i smutsiga kök och fikastunder i ödsliga tvättstugor.

I fotoboken Hemmakontor skildrar fotografen Daniel Nilsson hur det såg ut pandemiåret 2020 när jobbet för vissa flyttade hem.

Daniel Nilsson fick idén att dokumentera den nya vardagen med hemmakontor när han var på väg ner i tvättstugan.

– Så hörde jag att det knappade på tangentbordet inifrån ett källarförråd. Då öppnade jag det och där satt Erik, min granne. Han satt och jobbade bland toalettpapper, majs och pasta som han hade på hyllan. Och jag tänkte 'det är en underbar bild, det visar verkligen hur det ser ut just nu', säger han.

”Chefen sitter i största rummet”

Daniel Nilsson såg det absurda i situationer som uppstod när kollegor började se mer av varandras liv än vad de var vana vid. Gränsen mellan arbetsliv och privatliv minskade för folk runt omkring honom, till exempel för konsulten Stefan som satt och arbetade på sin dotters barnrum.

– Det blir ju väldigt roligt när man som konsult eller chef hamnar i så absurda situationer. Ofta är det ju så på ett kontor att chefen sitter i största rummet eller har finaste kontoret medan de anställda sitter i lite mindre kontor. Men här blir vi lite på samma nivå, säger Daniel Nilsson.

I Hemmakontor varvas blixtbelysta fotografier med citat från hemmajobbande designers, lärare och chefer.

– Jag har själv suttit hemma nu i lite mer än ett år och jobbat med en liten nyfödd bebis här i rummet intill, och det har haft sina utmaningar såklart.

”Förändrar hela vårt samhälle”

Husbilar, förråd och balkonger. Det är bara några av de kreativa arbetsplatser som visas upp i Hemmakontor. Och grannen Erik som satt i källaren tog till en låda med krossade tomater för att få upp datorn i rätt höjd.

– Det förändrar hela vårt samhälle på något sätt. Att folk kanske flyttar från storstäderna, köper ett hus på landet där man kan sitta och arbeta eller flyttar till ett annat land. Det återstår bara att se vad det innebär i framtiden med hemarbete, säger Daniel Nilsson.

Se Kulturnyheternas inslag med Daniel Nilsson och personer han fotograferat i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.