Filmbranschen och internetoperatörerna är inte överens om vem som har ansvaret för illegal fildelning. Foto: AP/TT

Unikt rättsmål avgjort – här är bakgrunden

Uppdaterad
Publicerad

Bredbandsbolaget måste hindra sina kunder från att besöka piratsajter. Så lyder domen i den unika konflikt mellan filmbranschen och företaget som i dag avgjordes. Tvisten handlade om huruvida populära – och olagliga – sajter för fildelning och filmstreaming ska blockeras permanent.

Pirate Bay är Sveriges största sajt för illegal fildelning, och Swefilmer var landets största sajt för illegal strömning av film. Båda har använts av miljontals svenskar, samtidigt som film-, tv- och musikbranschen har försökt stoppa dem i åratal.

Men en lång rad rättighetsinnehavare har krävt att sajterna blockeras, och med anledning av detta tidigare stämt Bredbandsbolaget för medverkan till upphovsrättsbrott.

Piratblockering

Bakom stämningen stod Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk film och SF. De har i sin tur stöd av en lång rad filmproducenter, distributörer, biografägare samt tv-kanaler som TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More. Även SVT har uttalat stöd för stämningen.

Infekterad konflikt

I höstas fick Bredbandsbolaget rätt i Tingsrätten. Film- och tv-branschen överklagade då, och på måndagsförmiddagen meddelade Hovrätten att Bredbandsbolaget från och med nu måste hindra sina kunder från att kunna besöka ett antal pirajtsajtadresser.

Frågan i sig har varit komplex och djupt polariserad: På ena sidan stod kulturnäringarna med frågan om varför det ska finnas frizoner för illegal fildelning, som drabbar branschen och kulturutövarna ekonomiskt.

På den andra nätoperatörerna, som inte sett det som sin uppgift att styra innehållet på internet. Om de ska börja avkrävas juridiskt ansvar för vad svenskarna gör på nätet, öppnar det inte dörren för övervakning och censur?

Rättegången var unik i sitt slag, då det det här var första gången en internetleverantörs juridiska ansvar prövats i rätten. Domen kommer sannolikt bli vägledande för hur piratfrågan kommer att hanteras i Sverige i framtiden, och då den är tagen i högsta instans för marknadstvistemål går den inte att överklaga.

Viktig fråga för båda parter

Per Strömbäck företräder branschen, och sa inför dagens dom att han ville se ett fungerande upphovsrättsskydd för kulturutövare och rättighetsinnehavare i Sverige och att liknande blockeringar redan införts på juridisk väg i en lång rad europeiska länder, samt i våra grannländer Danmark, Finland och Norge.

– Vi har försökt minska den olagliga spridningen på en mängd olika sätt. I fallet Pirate Bay har ingen åtgärd fungerat: Trots att grundarna är dömda, trots att sajten befunnits olaglig, fortsätter den, sa Strömbäck till Kulturnyheterna.

– Att be internetoperatören minska tillgången blir nästa steg. Det här handlar om rättssäkerheten på nätet för dem som skapar innehåll och förmedlar det, och i förlängningen publikens tillgång till ett rikt kulturutbud.

Anna Byström är chefjurist på Bredbandsbolaget, och sa inför dagens dom att konflikten kan ses som en ödesfråga för internets framtid.

– Vi anser att en operatör inte kan vara medskyldig till ett brott genom att erbjuda någon tillgång till internet. Skulle domstolen nu ändra på detta innebär det stora konsekvenser: Operatörer kommer att tvingas blockera sajter och begränsa internet på begäran av privata aktörer. Det inkräktar på yttrandefriheten, och får i slutändan konsekvenser för demokratin, sa hon i en kommentar till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Piratblockering

Mer i ämnet