Aron Emilsson (SD), kulturpolitisk talesperson. Foto: SVT Grafik/Riksdagen

Kulturvalet 2018: Sverigedemokraternas viktigaste valfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Mer nordisk mytologi i dataspelen, främja filmer om svensk historia och låt den fria konsten i högre utsträckning stå på egna ben. Det vill Sverigedemokraterna med sin kulturpolitik.

Kulturpolitiska förslag:

  • Främja kulturarvsvårdande insatser och stödja projekt som syftar till kulturarvets och den nationella identitetens bevarande, stärkande och levandegörande.
  • Utveckla nya datorspel som hämtar inspiration och tillvaratar den nordiska och svenska mytologin.
  • Filmstöd till kulturarvsfilm – ett mål bör vara att levandegöra det svenska kulturarvet, inte enbart genom restaurering av gamla svenska filmer, utan även genom filmatiseringar som utspelar sig i historiska svenska miljöer.
  • Samtidskulturen ska i något högre utsträckning än idag stimuleras att stå på egna ben.
  • Stöd till organisationer som baseras på kön eller etnicitet dras in.
  • 15 miljoner kronor för utökade satsningar på tillgänglighetsanpassning av ickestatliga kulturlokaler.
  • Arbeta fram och marknadsföra en nationell kulturkanon.
Val 2018 – #dinröst

Ska politiker vara med och bestämma vilka verk som ska vara med i en kulturkanon?

– Det måste de vara någonstans i och med att politiker och beslutsfattare ju ändå är väljarnas förlängda arm. Men jag tycker inte att det enbart ska vara politiker som gör urvalet. Man behöver ha en bred sammansättning från början, ett råd med beslutsfattare, företrädare från Kultursverige och skolan och kanske utav allmänheten, säger Aron Emilsson (SD), kulturpolitisk talesperson.

Kulturpolitisk talesperson:

Aron Emilsson, som utbildat sig i kulturarvsfrågor och statsvetenskap är kulturpolitisk talesperson för ett parti som vill att kulturpolitiken ska rikta in sig på vad de menar är svensk kultur och svenska värderingar. Exakt vad det är kan Aron Emilsson inte svara på, men de vill till exempel att man ska bli godkänd på ett kulturkanontest innan man kan bli svensk medborgare. Ett vallöfte SD har.

– Man ska inte bara se medborgarskapet som ett dokument över att man är en registrerad medborgare i det svenska samhället. Det ska också vara ett erkännande och en examen på att man har klarat språktest och tester i svenskt kulturliv, samhällsliv och -orientering, lagar och regler med mera, säger han.

Hur ska man bevisa att man lärt sig om svensk kultur?

– Hur det här ska se ut i detalj är något en myndighet får utreda, och den skulle bli ansvarig för att sådana tester sjösätts.

Men man skulle behöva göra det här testet innan man kan få ett svenskt medborgarskap?

– Man kan få uppehållstillstånd men för att bli svensk medborgare bör man ha klarat av de här olika stegen.

Ideologi:

SD växte fram ur de rasistiska rörelserna Bevara Sverige svenskt och Sverigepartiet. SD etiketterar sig i dag som ett socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn. Partiet har även infört nolltolerans mot rasistiska uttalanden.

I deras kulturpolitiska program står det att:

”I sin allra vidaste mening skulle den svenska kulturen kunna definieras som summan av allt som någonsin tänkts, skrivits, sagts, skapats eller gjorts av personer som tillhör den svenska nationen. Det som vi primärt inriktar oss på att bevara är dock sådant som vi betraktar som tillhörande kärnan i den svenska kulturen.”

– Utifrån vår ideologiska utgångspunkt som socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn så ser vi kulturen både som de sköna konsterna och de sociala koderna. Att kulturen ska ha en viktig roll i synen på vilka vi är som medborgare i det svenska samhället.

ARON EMILSSONS KULTURKONSUMTION

Aron Emilsson lyssnar bland annat på Peter LeMarc och Sofia Karlsson.

Han läste senast Skärkarlsliv, en novellsamling av August Strindberg

Anders Zorn är favoritkonstnären och Nyckeln till frihet (The Shawshank Redemption) av Frank Darabont är en av favoritfilmerna. Den senaste konsertupplevelsen var Askungen på Kungliga operan i Stockholm.

FLER KULTURPOLITISKA FÖRSLAG FRÅN SVERIGEDEMOKRATERNA

Från Sverigedemokraterna:

  • Statens musikverk tillförs medel i syfte att i ökad omfattning bevara, levandegöra och sprida det musikaliska kulturarvet som en viktig del av den traditionella, folkliga, svenska kulturen.
  • Medel för internationellt litteratursamarbete, litterära evenemang och efterhandsstödet till litteratur sänks.
  • Anslår riktade medel för ett fortsatt och intensifierat arbete med att i olika former verka för att kartlägga, förebygga och begränsa skadorna på kulturlämningar i den svenska skogen.
  • Stödet till Statens världskulturmuseer minskas med 15 miljoner kronor som ett första steg i avvecklandet av det statliga stödet till Världskulturmuseet i Göteborg.
  • Ökade anslag öronmärkta för tillsyn, granskning och uppföljning gentemot trossamfunden.
  • Avveckla det skattefinansierade stödet till invandrarföreningar som vilar på etnisk grund.
  • Stärker medlen för att bevara, vårda, levandegöra och sprida kunskap om fornlämningar, kulturlandskap och bebyggelse, det här bland annat genom införandet av ett ROT-avdrag öronmärkt för kulturhistoriska bebyggelsemiljöer.
  • Avsätter 100 miljoner kronor för att inrätta en statlig kulturarvsfond.
  • För att stärka invandrares integration i det svenska samhället, kommunernas utveckling, invånares relation till sitt lokala kulturarv och det sociala kapitalet lanserar Sverigedemokraterna ”Kulturlotsen” och Sverigecenter.

Från enskilda eller flera riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna:

  • Språkskyddslag: ”Musik i Sveriges Radio ska vara svensk till minst 50 procent.”
  • Hembygdsföreningsinspektör.
  • Ett starkare skydd av fornlämningar: ”Det är inte rimligt att kulturarvet läggs ut på entreprenad till lägstbjudande där många historiska och unika föremål slängs. Det är inte heller rimligt att svensk historia och vårt kulturarv aktivt raseras, som följd av att det för stunden inte prioriteras tillräckligt.”
  • Svensk minnesdag tillägnad kommunismens offer.
  • Kommunismmuseum: ”Upprätta ett museum med en permanent utställning om kommunismens brott mot mänskligheten”
  • Skärp straffen för fornminnesbrott.
  • Nordens hus i Sverige.
  • Ordbok över Sveriges dialekter: ”Vi vill att regeringen åter aktualiserar frågan och ser över möjligheterna att återkomma med en fortsättning av det avstannande projektet om att ta fram en helomfattande ordbok över Sveriges dialekter.”
  • Ett svenskt kulturarvsår 2020.
  • Biblioteksfrågor:Bibliotekslagen bör inte ålägga biblioteken att prioritera litteratur på andra språk än svenska och de officiella minoritetsspråken.”
  • Folkparken som kulturarv.
  • Utbudet i Sveriges Radios P3: ”En andel av P3:s utbud borde reserveras för program som de äldre tycker om.”
  • Ett smalare och ändamålsenligt public service: ”Försäljning av SVT och Sveriges Radio P3 bör utredas.”

Källa: Motioner som lämnats till kulturutskottet under den allmänna motionstiden hösten 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet