Beslutet att låta Nya tider medverka vid årets bokmässa skapade stora kontroverser och en rad författare och förlag valde att bojkotta årets mässa i Göteborg. Journalisten och författaren Lisa Bjurwald var en av dem, hon är inte förvånad över Källssons avgång.
– Normaliseringen av nazismen ska kosta så det här är en välkommen om än väntad utveckling. Personligen ser jag fram emot en efterträdare med civilkurage som inte viker sig för extremismens hot och påtryckningar, säger Lisa Bjurwald till Kulturnyheterna.
”De behöver fatta andra beslut”
Förläggaren Svante Weyler krävde under våren att bokmässan skulle bryta med Nya tider. Enligt honom har Källsson befunnit sig i en svår situation men om det var rätt beslut att låta henne gå vet han inte ännu.
– Det är svårt att säga i nuläget. Det beror på vilka beslut en ny ledning tar, säger Weyler.
Flera av författarna och förlagen som bojkottade årets bokmässa valde att delta i alternativa arrangemang. Om Bokmässan ska återfå sin ställning anser Svante Weyler att ledningen måste välja en ny väg.
– De behöver återföra mässans huvudpunkt till litteratur och inte ”litteratur och allt annat”, säger Svante Weyler.
Hoppas på friskt blod
Förlaget Vertigo var ett av ett tiotal mindre förlag som gick samman för att ställa krav på Bokmässan om bland annat en uteslutning av Nya tider som utställare.
Förlagschef Alexandra Nedstam säger att hon inte förvånas över Maria Källssons beslut att sluta.
– Jag hoppas att det kan ge mässan lite friskt blod och att den går tillbaka till det fokus den borda ha. Litteratur. Det hade varit svårt att göra med Maria Källsson, förtroendet för henne är inte det bästa.
Alexandra Nedstam säger att förlagens kravlista inte har fått något bemötande från Bokmässan, och att hon därför inte vill tala om exakt vad som står på den.
– Men på min kravlista står att vi inte kommer att medverka om Nya tider är ned. Det har också varit en fråga om prissättningen. Kostanden för att vara på mässan i förhållande till vad vi kan förvänta oss av försäljningen.
Årets mässa tappade besökare i förhållande till förra året. Man räknar till 25 procent i minskade biljettintäkter.
En kravlista ska lämnas till mässan
Även Svenska förläggareföreningen har samlat sina medlemmar för att gemensamt lämna en kravlista till Bokmässan inför nästa år. Enligt Eva Gedin, ordförande i föreningen, ska en sammanställning skickas till ledningen för mässan någon gång under de kommande veckorna.
”Men vi kan redan nu konstatera att en övervägande del av våra medlemmar är mycket angelägna om att Bokmässan fortsatt ska behålla sin centrala position som årets stora bokevenemang”, skriver Eva Gedin i ett mejl till Kulturnyheterna.
”Behövs en publicist”
Tove Leffler, chefredaktör för branschtidningen Svensk bokhandel menar att bokmässans nästa chef kommer möta en svår uppgift.
– Svårigheterna är att det har uppstått två tydliga läger. Ett läger som tycker att Nya Tider absolut ska få vara på mässan och det andra lägret som inte tycker att de ska få vara där. Båda lägren har starka åsikter kring detta. Det är inte lätt att manövrera i detta och hur man än gör är det lätt att få någon emot sig, säger Tove Leffler.
Vad behöver mässan för ny ledare?
– En publicist. Att driva en mässa är att behöva vara publicist och fatta utgivningsbeslut. Så har det inte varit på mässan tidigare. Tidigare har de ansvarig för mässan inte behövt gå ut och ta debatter. Vad debatten kring Nya Tider har visat är att en ledare för mässan idag måste vara intresserad av att ta offentliga diskussioner och ta ställning i olika frågor.