• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tv-profilen vill att nämnden prövar huruvida det var försvarbart att han namnpublicerades av etermedierna. Foto: TT

Martin Timell anmäler SVT och TV4 till Granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Efter anklagelser om trakasserier under Metoo-rörelsen i höstas fick programledaren Martin Timell lämna sina uppdrag på TV4. Nu anmäler Timell SVT, TV4 och SR till Granskningsnämnden för att ha namngivit honom och på så sätt orsakat publicistisk skada.

Det var i samband med Metoo-rörelsen i slutet av förra året som flera kvinnor anklagade programledaren Martin Timell för övergrepp och sexuella trakasserier. Efter att anklagelserna blivit kända i en granskning av Expressen fick Timell lämna sina uppdrag på TV4, som även ställde in alla framtida program med tv-profilen.

Anmäler namnpubliceringen

Nu anmäler Timell Sveriges Television, Sveriges Radio och TV4 för att ha namngett honom i samband med rapporteringen om händelsen. Tv-profilen vill att nämnden prövar huruvida det var försvarbart att han namnpublicerades av etermedierna.

Kampanjen #MeToo

”Jag har ingen samhällsbärande funktion utan är bara en tv-snickare. Det har inneburit oerhört lidande för mig och min familj att ha blivit uthängd på detta vis”, skriver Martin Timell i anmälan.

”Givetvis helt ohörd och inte dömd för något”, fortsätter han.

”Vill bara att det ska komma till en granskning”

Martin Timell vill inte kommentera sin anmälan vidare.

– Jag ville bara att det skulle komma till en granskning huruvida man kan namnge mig på det på det här sättet man gjort. Jag har anmält det till Granskningsnämnden för att det ska bli granskat av just dem, säger han till SVT Nyheter.

Namnpubliceringarna i media av flera offentliga personer, som anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp i samband med metoo-rörelsen, har varit omdebatterade på senare tid.

Expressen var först med att publicera namn på Martin Timell, men dagstidningar och tryckta medier omfattas inte av Granskningsnämndens verksamhet, utan av Allmänhetens Pressombudsman (PO). Martin Timell vill inte svara på om han PO-anmält några medier.

Om Granskningsnämnden

Granskningsnämnden för radio och tv granskar sända radio- och tv-program i Sverige, och ingår i Myndigheten för radio och tv. Nämnden undersöker huruvida anmälda inslag bryter mot kraven på saklighet och opartiskhet. 

Om ett inslag fälls i Granskningsnämnden kan mediet åläggas att offentliggöra nämndens beslut och motivering. Om anmälan rör otillbörligt gynnande eller sponsring kan mediet även åläggas att betala ett vite.

Dagstidningar och andra tryckta medier omfattas inte av Granskningsnämndens verksamhet, utan i regel av Allmänhetens Pressombudsman (PO).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet