• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Han Kang, författare och Nobelpristagare i litteratur 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag firade med min son och kamomillte”. Se litteraturpristagaren Han Kang i en exklusiv intervju med SVT. Foto: Salim Alsabbagh

Nobelpristagaren Han Kang i första intervjun efter litteraturpriset: Trodde det var en busringning

Uppdaterad
Publicerad

Den sydkoreanska författaren Han Kang har varit tyst sedan nyheten att hon tilldelas Nobelpriset i litteratur.

I en exklusiv intervju med SVT hemma i Seoul säger hon att hon har velat ta det lugnt och fokusera på skrivandet.

– Jag firade med min son, med kamomillte.

Han Kang hade precis ätit middag med sin son hemma i Seoul när Svenska Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm ringde.

– När jag intervjuades av Nobelpriskommittén trodde jag att det var en busringning men i slutet förstod jag att det var på riktigt.

Nobelpriset i litteratur 2024

Sedan dess har hon inte velat prata med journalister. I en första intervju efter tillkännagivandet försäkrar Han Kang att hon tycker om att fira, men att hon inte velat hålla presskonferens eller ha någon stor fest.

– Jag vill inte vara i strålkastarljuset just nu. Jag tycker om att leva i lugn och ro, och jag behöver lite tid för att fundera över vad priset innebär, säger Han Kang till SVT.

”Hoppas att vi kan lära oss av vårt förflutna”

Några dagar efter beskedet har telefonen slutat ringa och den 53-åriga författaren har hittat tillbaka till lugnet och fått skrivro.

– Jag vill fokusera på skrivandet.

Hennes författarskap präglas av teman som våld, trauma och identitet. Den senaste romanen, Jag tar inte farväl, handlar om massakern i sydkoreanska Jeju. Han Kang påverkas även mycket av det rådande världsläget.

Vad kan vi lära oss genom att konfrontera hemska, historiska händelser?

– Vi har haft många möjligheter att lära oss genom vår historia och genom ordet, men uppenbarligen verkar det upprepas. Jag hoppas att vi åtminstone någon gång kan lära oss av vårt förflutna. Att vi borde sluta döda är en mycket självklar slutsats av vad vi har lärt oss.

Kommer på Nobelfirandet

Han Kang tror inte att priset kommer att förändra något för henne. Hon berättar att hon inte skriver särskilt snabbt och att hon vill fortsätta i sin egen takt.

– Det är inte som om jag kan skriva en roman om året, eller något sånt. Till exempel tog det mig sju år att slutföra We do not part (Jag tar inte farväl på svenska, reds. anm.). Jag tar min tid och jag skriver vidare och jag tror inte att något kommer att förändras.

Hon ska försöka komma till prisceremonin i Stockholm. Så fort hon har avslutat romanen som hon just nu skriver på, förhoppningsvis i oktober, november, ska hon börja skriva på sin nobelföreläsning.

Han Kang ler och tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är årets Nobelpristagare i litteratur, Han Kang? Foto: Jessica Gow/TT

VEM ÄR HAN KANG?

Han Kang är född 1970, i staden Gwangju i Sydkorea.

Hon är mest känd för Vegetarianen, som var den första av hennes böcker att översättas till engelska. Den tilldelades det internationella Man Booker-priset 2016. Den sattes även upp som pjäs på Dramaten 2023.

Fyra av hennes alster finns översatta till svenska: Levande och döda, Vegetarianen, Den vita boken och Jag tar inte farväl.

Han Kang tilldelas Nobelpriset i litteratur 2024 med motiveringen: ”För hennes intensiva poetiska prosa som konfronterar historiska trauman och blottlägger livets skörhet.”

Hon är den första sydkoreanska författaren någonsin att motta Nobelpriset i litteratur. Kang är även den första 70-talisten som får priset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2024

Mer i ämnet