Författaren Han Kang och hennes pappa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pappans pressträff tidigare under dagen. Foto: Reuters/TT

Han Kang uttalar sig: ”väldigt överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Medier världen över har försökt nå Han Kang sedan hon tilldelats årets nobelpris i litteratur. Nu har hon, enligt TT, lämnat ett uttalande där hon skriver:

”Jag blev väldigt överraskad när jag först fick nyheten om priset. När telefonsamtalet tog slut fick jag långsamt tillbaka min verklighetskänsla och jag började känna mig känslosam”

Tidigare under dagen uttalade sig pappan, 85-årige Han Seung-won som även han är författare, på en presskonferens i Seoul.

– Hon sa att med tanke på den globala turbulensen – som konflikterna i Ukraina, Israel och Palestina, där människor dör varje dag – kändes det inte rätt att fira, sa pappan och utvecklade:

Nobelpriset i litteratur 2024

– Hon ville inte framstå som okänslig för allt lidande. Så hon bestämde sig för att inte hålla presskonferensen.

Pappan sa att han själv är både stolt och glad, och ville fira dotterns framgångar. Men Han Kang satte stopp för planerna.

– Jag skulle ha en fest hemma hos mig, men hon sa att jag inte fick det. Hon sa att Nobelkommitténs avsikt med att dela ut priset inte är att man ska hänge sig åt stunden, utan att man ska förbli lugn och sansad, säger Han Seung-won.

”Det mest prestigefulla priset”

Han Seung-won sa även att Nobelpriset i litteratur är det mest prestigefulla en författare kan få. Dels för den höga prissumman på 11 miljoner kronor, men också för att Nobelpriset belönar det samlade författarskapet, inte bara en enskild bok.

– När jag funderar över varför de valde min dotter så tror jag att det är på grund av den finstämda, vackra och samtidigt melankoliska tonen i hennes litteratur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2024

Mer i ämnet